ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν παραλαμβάνουμε ούτε το ένα τέταρτο»

Εικόνα του άρθρου «Δεν παραλαμβάνουμε ούτε το ένα τέταρτο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 12:04
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΕΕ δεν έχει καλό «σκορ» στη διαχείριση του εμβολιασμού και αυτό φάνηκε σε άλλη μια συνεδρία ερωταπαντήσεων για το θέμα, στο ευρωκοινοβούλιο.

Καταρχάς, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές ανακολουθίες στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, κάτι που άλλωστε φαίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στον υπόλοιπο ενωσιακό χώρο προχωρούν ραγδαία οι εμβολιασμοί, παρά τις επικοινωνιακές διαχειρίσεις (και) της ελληνικής κυβέρνησης.

Η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Σάντρα Γκαλίνα, παραδέχθηκε ότι επί του παρόντος, δεν παραλαμβάνονται οι συμφωνημένες ποσότητες, δεν λειτουργούν όλες οι παραγωγικές μονάδες των εταιριών, αυτές που τουλάχιστον είχαν υποσχεθεί, ενώ η υπόθεση της AstraZeneca έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ. Επίσης, παραδέχθηκε ότι «το πρώτο τέταρτο (της χρονιάς) δεν θα έχει πολλές δόσεις».

Ενδεικτική είναι μια από τις απαντήσεις της, στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών:

«Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και με όλα τα εργαλεία που έχουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Ναι, είναι ντροπή. Είναι μια μεγάλη ζημιά στην υστεροφημία μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι για την AstraZeneca «περιμέναμε εκατοντάδες παραδόσεις (σ.σ. εμβολίων) και ξέρετε ότι δεν λαμβάνουμε ούτε το ένα τέταρτο αυτών των παραγγελιών». Πρόσθεσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το σημαντικό στοιχείο στη σχέση με την AstraZeneca είναι να πάρουμε τις δόσεις».

 Εντύπωση προκαλεί η δήλωση της κας Γκαλίνα, ότι «παράγουν από μια μονάδα. Μια ακόμα μονάδα που ήταν στο συμβόλαιό μας πρέπει να αδειοδοτηθεί από τον ΕΟΦ».

Η εταιρία, σύμφωνα την κα Γκαλίνα, αδυνατεί να εξυπηρετήσει ένα συμβόλαιο, τη στιγμή που από τις πέντε μονάδες λειτουργεί μόνο η μία.

Ωστόσο, πριν από 1,5 μήνα περίπου, η διευθύντρια του οργανισμού απαντούσε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει με ελέγχους ότι οι εταιρίες μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους του συμβολαίου, με το οποίο προαγοράστηκαν οι δόσεις. Κάτι τέτοιο όπως φαίνεται, δεν ισχύει.

Τόνισε πάντως ότι οι Pfizer και Moderna εξυπηρετούν κανονικά τους όρους με παραδόσεις κάθε εβδομάδα.  

Το σοβαρότατο πρόβλημα με την AstraZeneca λοιπόν, δεν έχει λυθεί. Υπενθυμίζεται ότι από τη συγκεκριμένη εταιρία, η Ελλάδα έχει υπολογίσει να πάρει τις περισσότερες από κάθε άλλη εταιρία δόσεις, 7,1 εκατομμύρια συνολικά.

Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι απαντήσεις που έδωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΦ, Έμερ Κουκ.

Η κα Κουκ τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις με την εταιρία που παράγει το ρώσικο εμβόλιο Σπούτνικ. «Συζητάμε με την εταιρία του Σπούτνικ, το αξιολογούμε, ελπίζουμε να είναι πολύτιμο εμβόλιο για να το προσθέσουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι για κάθε τι σχετικό με αδειοδοτήσεις, απαιτούνται όσο το δυνατόν περισσότερες πληφορορίες.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους-ες με AstraZeneca, είπε ότι «ο αριθμός είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο στο γενικό πληθυσμό», καθησυχάζοντας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η ατάκα της κας Μουρ για το «πράσινο πιστοποιητικό» που η Ελλάδα περιμένει ώστε να «ανοίξει» πιο εύκολα τον τουρισμό.  «Εργαζόμαστε με το ECDC πάνω στο ποια θα είναι η σημαντική πληροφορία που πρέπει να περιέχει το ‘πράσινο’ πιστοποιητικό» τόνισε, παρουσιάζοντας μια κατάσταση που σίγουρα, δεν είναι ολοκληρωμένη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back