Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν είναι έτοιμη για σοβαρό ξένο τουρισμό η Ήπειρος»

Εικόνα του άρθρου «Δεν είναι έτοιμη για σοβαρό ξένο τουρισμό η Ήπειρος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2021, 16:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την καθιερωμένη του επίκαιρη τοποθέτηση έκανε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, για δύο θέματα: Πρώτον το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και δεύτερον, τον τουρισμό, με μια μικρή δόση για τα ενεργειακά.

Καταρχάς, για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας επέκτεινε την ανακοίνωση της παράταξης, τονίζοντας ένα σημείο στο οποίο έχει δίκιο, σχετικά με την ουσία ενός τέτοιου εγχειρήματος, ότι δηλαδή επεκτείνεται πέραν των κτιριακών υποδομών. Με βάση αυτό, επιτέθηκε στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη χαρακτηρίζοντάς τον «περιφερειάρχη-εργοδηγό».

Βέβαια, τα ποσά τα οποία, γενικόλογα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε (20 εκατ. Ευρώ) δεν θα διοχετευτούν απλά και μόνο στην «ιδέα», αλλά έτσι και αλλιώς, το θέμα παραμένει κατά πόσο μια τέτοια κοινότητα θα δημιουργηθεί όντως και δεν θα είναι μια απλή επανάληψη του ήδη υπάρχοντος τεχνολογικού πάρκου, χωρίς να επιτελέσει τον αρχικό της στόχο.

Ο κ. Ριζόπουλος κατέθεσε και μερικές απόψεις για τα του τουρισμού, ειδικά στην Ήπειρο, με αφορμή συνάντησή του με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Οι παρατηρήσεις του κ. Ριζόπουλου είχαν να κάνουν κυρίως με το τι είδους τουρισμό έχει και τι πρέπει να αποκτήσει, η Ήπειρος. Είπε συγκεκριμένα ότι «η Ήπειρος δεν είναι τουριστικός προορισμός», κάτι που είναι ταυτόχρονα ακριβές και… ανακριβές. Από τη μια, όντως η συμμετοχή των εσόδων στο τοπικό και πανελλαδικό ΑΕΠ είναι μικρή, από την άλλη όμως η Ήπειρος είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας στο συγκεκριμένο οικονομικό κομμάτι, κυρίως γιατί ξεκίνησε από σχεδόν μηδενική στάθμη.

Είπε επίσης ότι «δεν δημιουργήσαμε ένα συνολικό brand» για την Ήπειρο και ότι δεν μπορούν όλες οι περιοχές της Ηπείρου να καταστούν τουριστικοί προορισμοί, κάτι που επίσης ισχύει σε μεγάλο βαθμό.  Από την άλλη, η άποψη που διατύπωσε ο κ. Ριζόπουλος σχετικά με τον ξένο τουρισμό στην Ήπειρο, αν δηλαδή είναι βαρύνων και αν μπορεί η Ήπειρος να υποδεχτεί ξένους τουρίστες, είναι ελεγχόμενη. Αφενός, όντως οι βασικοί επισκέπτες της περιοχής είναι από την Αλβανία, με μικρότερη δαπάνη ανά άτομο, αφετέρου, οι άλλες δύο χώρες προορισμού (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019), Γερμανία και Αγγλία, είναι από τις βασικές χώρες των οποίων οι κάτοικοι επισκέπτονται την Ελλάδα και με υψηλές δαπάνες ανά επίσκεψη. Τόνισε πάντως την άποψη ότι «η Ήπειρος δεν είναι έτοιμη για σοβαρό ξένο τουρισμό».

Ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να βελτιωθεί δραματικά η παροχή υπηρεσιών στην Ήπειρο και διαφώνησε με το πρόταγμα του πρωτογενή τομέα, ως βασικού, λέγοντας ότι η Ήπειρος παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από αυτόν. Είπε επίσης ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε πιο φιλόξενος λαός», μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, η οποία πηγαίνει πιο πέρα από τη συνήθη ελληνική «τουριστική αγιογραφία». Από την άλλη, ο τουρισμός ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ «βαριά βιομηχανία», κάτι που ο πρωτογενής τομέας μπορεί θεωρητικά να καταστεί… 

Ακόμα, τόνισε ότι το έργο της προβολής της περιοχής είναι αποτυχημένο και πρότεινε τη δημιουργία ενός αντίστοιχου προγράμματος «μη επιστρεπτέας» για τις τουριστικές επιχειρήσεις, από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρότεινε τέλος ένα πενταετές πλαίσιο λειτουργίας του τουριστικού τομέα στην Ήπειρο, με βασική στόχευση στους έλληνες επισκέπτες.

Ο κ. Ριζόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και του κατέθεσε τις παρεμβάσεις της παράταξης για το θέμα των εξορύξεων, καθώς και το αίτημά της προς τις εταιρίες να… αποχωρήσουν οικειοθελώς. Τόνισε ότι ναι μεν δεν έχουν θέση πετρελαιοπηγές σε περιοχές που θέλουν να ενταχτούν στον κατάλογο της UNESCO, αλλά και ότι «πρέπει να πούμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και να «σταματήσουμε να λέμε όχι σε όλα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back