ΚΟΣΜΟΣ

Δεκατρείς μέρες πολέμου

Εικόνα του άρθρου Δεκατρείς μέρες πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2022, 10:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, που ολοκληρώθηκε χτες Δευτέρα, δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Τουρκία, την Πέμπτη.

Η συνάντηση που δίνει σημαντικό διπλωματικό προβάδισμα στην Τουρκία, θα γίνει στην Αττάλεια και σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα είναι τριμερής.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


Στο πεδίο του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός από τις 10 ώρα Μόσχας σήμερα, 10 Μαρτίου, για να φύγουν οι πολίτες από Κίεβο, Σούμι, Χάρκοβο, Τσέρνιγκοφ και Μαριούπολη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε, σε νέο διάγγελμά του, τη Ρωσία ότι παρεμπόδισε την εκκένωση αμάχων.

Επίσης χτες Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Ακόμα, πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε πακέτο ύψους 723 εκατομμυρίων δολαρίων που συμπεριλαμβάνει δάνεια και δωρεές στην Ουκρανία, ώστε να προσφερθεί δημοσιονομική υποστήριξη στη χώρα που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

photo credit:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back