ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Εικόνα του άρθρου Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2023, 14:10
ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι έσπευσαν την Τετάρτη να εγκαταλείψουν την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ προς την Αρμενία, μετά από μια αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αναδιαμόρφωσε τα σύνορα του μετασοβιετικού Νοτίου Καυκάσου.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 28.000 από τους 120.000 Αρμένιους του Καραμπάχ, μιας περιοχής που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, έχουν περάσει τα σύνορα με την Αρμενία, μια χώρα περίπου 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί του θύλακα, ο οποίος προηγουμένως βρισκόταν εκτός του ελέγχου του Μπακού, πριν από μία εβδομάδα προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις ανθρώπων στον Νότιο Καύκασο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.


Ο «παράδεισος» του Αλίγιεφ

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν διεξάγει δύο πολέμους για τον θύλακα μέσα σε 30 χρόνια - με το Αζερμπαϊτζάν να κερδίζει πίσω εκτάσεις εδάφους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γύρω από αυτό σε μια σύγκρουση έξι εβδομάδων το 2020.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων θα γίνουν σεβαστά, αλλά δήλωσε ότι η «σιδηρά γροθιά» του έχει στείλει την ιδέα ενός ανεξάρτητου εθνικά αρμενικού Καραμπάχ στην ιστορία και ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε «παράδεισο».

Καθώς χιλιάδες έσπευσαν να φύγουν, σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Askeran του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δεν ήταν σαφές τι την προκάλεσε.

Υπήρχαν αντικρουόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τον απολογισμό της έκρηξης, αλλά οι αρμενικές αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 68 άτομα σκοτώθηκαν, 105 αγνοούνται και σχεδόν 300 τραυματίστηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back