Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ: Χρονοδιάγραμμα πενταετίας από τον Αλ. Τσίπρα

Εικόνα του άρθρου ΔΕΘ: Χρονοδιάγραμμα πενταετίας από τον Αλ. Τσίπρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2016, 03:52
ΕΛΛΑΔΑ

«Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα 5ετίας για την ελληνική οικονομία, αναλύοντας πέντε απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη.

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η Ελλάδα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της τη μαύρη πενταετία της κρίσης και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όπως είπε σημαντικό είναι να αλλάξει η στάση των εταίρων μας, αλλά περισσότερο και το εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική μας, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.


Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ 246 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αναφερόμενος στη διανομή των 246 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία μετά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης, μέρος των χρημάτων, όπως είπε, θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς», υπογράμμισε.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξήγγειλε σε πρώτη φάση επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία, με τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου και αλλαγές στον τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια. 


ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε επίσης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. 

Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. 


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back