Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ: Ο Τσίπρας παρουσιάζει πρόγραμμα για την ανάπτυξη

Εικόνα του άρθρου ΔΕΘ: Ο Τσίπρας παρουσιάζει πρόγραμμα για την ανάπτυξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2016, 13:03
ΕΛΛΑΔΑ

Χαμογέλασαν, έστω για λίγο καθώς τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει, χθες Παρασκευή οι 11.000 εργαζόμενοι της εταιρείας Μαρινόπουλος καθώς η διοίκηση κατάβαλε δύο μισθούς: του Ιουλίου και του Αυγούστου, παράλληλα τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η τροφοδοσία των καταστημάτων.

Πρόκειται για μια έμπρακτη κίνηση «καλής θέλησης» που γίνεται σε ένα στάδιο που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τελικά το σχέδιο εξυγίανσης θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί στο κρίσιμο δικαστήριο που αναμένεται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η οριστική διάσωση της εταιρείας θα οριστικοποιηθεί αν οι  προμηθευτές συναινέσουν στη διαγραφή του 50% των απαιτήσεών τους από τη Μαρινόπουλος ώστε τελικά να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό 60%  ώστε να επικυρωθεί η συμφωνίας εξυγίανσης.

Ανάμεσα στους όρους της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών για το Νοέμβριο είναι ότι θα δοθούν μόνον εφόσον έχουν υπογράψει τη συμφωνία εξυγίανσης το 35% των πιστωτών πλην τραπεζών.

Το γεγονός ότι τα χρήματα που θα διαγραφούν έχουν διαχυθεί με τη μορφή επιταγών στην αγορά ή αποτελούν εγγυήσεις στις τράπεζες για δάνεια προς προμηθευτές, δυσκολεύει τις αποφάσεις ενώ συνολικά το κούρεμα των προμηθευτών έχει πυροδοτήσει εύλογες ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν οι περισσότερο αδύναμες και οικονομικά εκτεθειμένες εταιρείες αλλά και έντονες αντιδράσεις από ανταγωνιστικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και περιμένουν να δουν αναλυτικά το σχέδιο εξυγίανσης για να αποφασίσουν αν θα κινηθούν νομικά.

Ερώτημα αποτελεί και η στάση του Δημοσίου στο δικαστήριο που θα γίνει. Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται ότι θα διαγραφεί το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας και τα υπόλοιπα χρέη θα διακανονιστούν σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης προβλέπεται η διαγραφή του 50% επί του συνόλου των απαιτήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της ΔΕΗ και ο διακανονισμός των υπολοίπων οφειλών σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι συνολικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο σύμφωνα με τον ισολογισμό της Μαρινόπουλος για το πρώτο 6μηνο του 2016, ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ.

Διάλυση της συμφωνίας θα επέλθει επίσης είτε στην περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει κάποια από τις συμφωνίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, της Express και της Ξυνός, είτε αν δεν εκδώσει απόφαση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back