πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δαχτυλίδι» σε λευκούς πελαργούς

Εικόνα του άρθρου «Δαχτυλίδι» σε λευκούς πελαργούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2019, 19:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με επιτυχία έγινε η δακτυλίωση λευκών πελαργών (Ciconia ciconia), για δεύτερη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, χτες 6 Ιουνίου.

Τη δακτυλίωση έκανε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Eva Stets, συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών) και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων.

Φέτος έγιναν δακτυλιώσεις σε τρείς φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: Λογγάδες, Ελεούσα, Πετσάλι, σε οκτώ νεοσσούς του είδους Ciconia ciconia. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τέσσερις φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Φέτος εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τις φωλιές αρκετά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους «μπουσουλάνε», καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Ο Φορέας ευχαριστεί την κα Stets καθώς και τους εθελοντές κ.κ. Διονύση Μαμάση-περιβαλλοντολόγο και Νίκο Γκαβογιάννη βιολόγο-πυροσβέστη για τη συνεισφορά τους. Επίσης ευχαριστεί τον ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος, καθώς και τους κ.κ. Γιώργο Βλάχο, Κοσμά Παπαδιαμάντη, που συμμετείχαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back