ΗΠΕΙΡΟΣ

Δάσος Βαλανιδορράχης: Η ματαίωση της «αξιοποίησης»

Εικόνα του άρθρου Δάσος Βαλανιδορράχης: Η ματαίωση της «αξιοποίησης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2022, 14:49
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η υπόθεση του δάσους της Βαλανιδορράχης στον Δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Το παράκτιο δάσος βρίσκεται σε περιοχή Natura, μέσω του οποίου υπάρχει πρόσβαση τις παραλίες Αλωνάκι, Σκάλα και Όρμος του Οδυσσέα.

Τα 4/5 του δάσους των περίπου 2000 στρεμμάτων έχει κατοχυρωθεί σε ιδιώτες με δικαστική απόφαση (στο υπόλοιπο 1/5 συγκύριο είναι το Δημόσιο). Ωστόσο, η Επιτροπή Κατοίκων Φαναρίου επιμένει ότι το δάσος είναι δημόσιο κι όχι ιδιωτικό, και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι οθωμανικοί τίτλοι ιδιοκτησίας που επικαλούνται οι ιδιώτες.

Η Επιτροπή Κατοίκων έχει ζητήσει αναψηλάφηση της δίκης, ζητώντας από το ίδιο το κράτος πάνω απ’ όλα να προστατεύσει την περιουσία του. Η όλη υπόθεση έχει πάει και στη Βουλή μέσω ερωτήσεων, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν απαντήσει, με εξαίρεση τον υπουργό Δικαιοσύνης που προέτρεψε όσους έχουν στοιχεία περί του αντιθέτου να τα καταθέσουν στον εισαγγελέα.  

Κι ενώ αναμένεται η απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί της αναψηλάφησης της δίκης, υπάρχουν εξελίξεις, αυτή τη φορά, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Πριν από δύο ημέρες, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης, με απόφασή του, ανακάλεσε τη «μελέτη χώρου δασικής αναψυχής ιδιωτικού δάσους Βαλανιδορράχης» που είχε εγκριθεί το 2020, επικαλούμενος την προάσπιση και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Είχε προηγηθεί μέσα στον Δεκέμβριο και η ανάκληση της διαχειριστικής μελέτης του ίδιου δάσους.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρει ότι «με την εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας για έγκριση της διαχειριστικής μελέτης (σ.σ. το 2020) δημιουργήθηκε πλάνη περί τα πράγματα, σε ό,τι αφορά το εμβαδό της έκτασης του δάσους όπως αναφέρεται στη μελέτη και απεικονίζεται στον δασοπονικό χάρτη και ανέρχεται σε 2.187,00 στρέμματα, αντί του ορθού των 1.993,625 στρεμμάτων που αναγνωρίστηκε υπέρ των ιδιοκτητών με τις δικαστικές αποφάσεις».

Σημειωτέον ότι βάσει νόμου, βασική προϋπόθεση για τους χώρους δασικής αναψυχής αποτελεί η ύπαρξη άνω των 2.000 στρεμμάτων. Στην απόφασή του ο κ. Μιχελάκης καταγράφει και έναν άλλον λόγο, που δεν είχε ληφθεί υπόψη όταν έπρεπε: ο μη καθορισμός του αιγιαλού. «Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ο καθορισμός του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ακριβής ταυτοποίηση του ακινήτου καθότι δεν γνωρίζουμε την οριογραμμή του Ιδιωτικού Δάσους Βαλανιδορράχης προς την πλευρά της θάλασσας» τονίζεται.

Οι αναφορές δε του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί «πλάνης» με την εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, είναι σοβαρές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η προσπάθεια των ιδιωτών να δημιουργήσουν πάρκο αναψυχής με ξύλινες περιφράξεις, 195 θέσεις πάρκινγκ, αθλητικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις για πικ νικ και πρόσβαση στις παραλίες, ματαιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
Αθανασιος Λιολιούσης
Ευτυχος εστω και την ηστατη στιγμη λειτουργισε το κρατος υπετ του πολιτη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back