Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δασικοί χάρτες: Διαφορετικές οι προσεγγίσεις

Εικόνα του άρθρου Δασικοί χάρτες: Διαφορετικές οι προσεγγίσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2017, 14:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελείως διαφορετικά βλέπουν την υπόθεση των δασικών χαρτών οι δύο μεγάλες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο. Από τη μία πλευρά η παράταξη της περιφερειακής αρχής, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να ηγείται σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με αίτημα την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών, και από την άλλη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής» να παραδέχεται τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει, αλλά να εκτιμά ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τα ήδη γνωστά περί «προχειρότητας, έλλειψης σχεδιασμού και αγκυλώσεων». Ανέφερε δε κάποια παραδείγματα περιοχών όπου δημιουργούνται προβλήματα, όπως στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. Σύμφωνα με την εισήγηση, «οι νέοι αλλά και οι παλαιότεροι αμπελοκαλλιεργητές στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπελώνων ‘σκοντάφτουν’ στο γράμμα του νόμου καθώς εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αμπελώνες και καλλιεργήθηκαν, με την πάροδο του χρόνου δασώθηκαν καθώς έμειναν ακαλλιέργητες». Επεσήμανε δε ότι τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους δασικούς χάρτες δέχεται ο αγροτικός κόσμος. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τα περί προβλήματος με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως τόνισε, η μόνη λύση είναι η αναστολή των διαδικασιών κύρωσης των χαρτών για όσο χρειαστεί. «Αν προχωρήσουν οι διαδικασίες, η όλη κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου με τεράστιες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα» υπογράμμισε.

Η τοποθέτηση της παράταξης της μείζονα αντιπολίτευσης ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. «Και στο θέμα των δασικών χαρτών συγκρούονται οι δύο κυρίαρχες γραμμές που συγκρούονται τα τελευταία χρόνια και στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα. Από τη μια το παλιό, το βαθιά συντηρητικό που εκφράζουν οι δυνάμεις της συντήρησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και από την άλλη το νέο, που επιχειρεί να φέρει τον αστικό εκσυγχρονισμό, που ποτέ δεν έφτασε στην Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Μπασιούκας άσκησε έντονη κριτική στην περιφερειακή αρχή, χρεώνοντάς της ότι «με ένα πρόχειρο, παραπλανητικό τρόπο, προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά… Δεν συμπεραίνεται από πουθενά ότι η πολιτεία στρέφεται εναντίον της ιδιοκτησίας γιατί οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν μόνο τη μορφή και όχι την ιδιοκτησία των εκτάσεων. Η υπέρμετρη προβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκ μέρους της περιφερειακής αρχής στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των πολιτών και τη δημιουργία κλίματος αναστολής μιας τεράστιας προσπάθειας επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος». Τον λόγο πήρε και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Βασίλης Τσίκαρης, ο οποίος τόνισε ότι «το θέμα της κατάρτισης και επικύρωσης των δασικών χαρτών δεν είναι τεχνικό αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα. Από τη μια μεριά βρίσκονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι μεγαλοκαταπατητές και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους και από την άλλη η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και των χρηστών γης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα». Ο κ. Τσίκαρης άσκησε κριτική και στους δήμους για τα προβλήματα που έχουν προκύψει: «Κατά την άποψή μου είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της περιοχής οι Δήμοι που δεν απέστειλαν τα στοιχεία που εκ του νόμου ήταν υποχρεωμένοι να στείλουν προκειμένου να καταρτιστούν σωστά οι χάρτες. Οι Δήμοι αυτοί έχουν και ονοματεπώνυμο και ταυτότητα. Οι κραυγές που αρθρώνουν είναι για να αποπροσανατολίσουν και να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες».

Η παράταξη πρότεινε να γίνει αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πορεία, να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους πολίτες, να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων εκχέρσωσης και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης της ιδιοκτησίας των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back