ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δάγκειος πυρετός: Η νέα απειλή λόγω κλιματικής αλλαγής

Εικόνα του άρθρου Δάγκειος πυρετός: Η νέα απειλή λόγω κλιματικής αλλαγής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 13:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο δάγκειος πυρετός θα αποτελέσει μείζονα απειλή στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, τη νότια Ευρώπη και νέα μέρη της Αφρικής αυτή τη δεκαετία, δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν τη λοίμωξη.

Η ασθένεια αποτελεί εδώ και καιρό μάστιγα σε μεγάλο μέρος της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, προκαλώντας περίπου 20.000 θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά της νόσου έχουν ήδη οκταπλασιαστεί παγκοσμίως από το 2000, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην αυξημένη μετακίνηση των ανθρώπων και την αστικοποίηση.

Πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται, αλλά το 2022 αναφέρθηκαν 4,2 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι φέτος αναμένεται να σημειωθεί σχεδόν ρεκόρ μετάδοσης. Το Μπαγκλαντές βιώνει επί του παρόντος το χειρότερο ξέσπασμα της ιστορίας του, με περισσότερους από 1.000 θανάτους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από δάγκειο πυρετό δεν έχουν συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων θεωρούνται πολύ υψηλότερα από τους αριθμούς που αναφέρονται. Όσοι έχουν, μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις τόσο έντονο που είναι γνωστός ως «πυρετός του σπασμένου οστού». Σε σοβαρές περιπτώσεις -λιγότερο από το 1%- μπορεί να αποβεί μοιραίος.


Εμβολιασμός

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό, αν και υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ συνέστησε το εμβόλιο Qdenga της Takeda Pharmaceuticals για παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών σε περιοχές όπου η λοίμωξη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Το Qdenga είναι επίσης εγκεκριμένο από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, αλλά η Takeda απέσυρε την αίτησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος, επικαλούμενη ζητήματα συλλογής δεδομένων. Η Takeda δήλωσε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία. Για παράδειγμα, τσιμπάνε τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και τσιμπάνε όλη την ημέρα και όχι τη νύχτα. Αναπαράγονται επίσης σε πολύ ρηχά νερά.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back