Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

D’ oh: 30 σεζόν Simpsons

Εικόνα του άρθρου D’ oh: 30 σεζόν Simpsons
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2018, 16:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το καλύτερο (ναι, το καλύτερο) animation όλων των εποχών μπαίνει στα τριάντα του φέτος και ο Χόμερ, ο καλύτερος (ναι, ο καλύτερος) πάτερ φαμίλιας των US of A έχει περάσει προ πολλού τα τριψήφια κιλά.

Πριν από τριάντα χρόνια λοιπόν, ο Ματ Γκρένινγκ, ο δημιουργός του κίτρινου Σπρίνγκφιλντ, κλήθηκε να φτιάξει ένα antimation για την 20th Century Fox, αλλά εγκατέλειψε το πρότζεκτ όταν διαπίστωσε ότι θα παραχωρούσε πλήρη δικαιώματα στον κολοσσό.

Ήδη, χρησιμοποιούσε το στριπάκι στην εφημερίδα του και δεν ήθελε να το αποχωριστεί. Ο μύθος λέει ότι το ίδιο βράδυ ο Ματ έφτιαξε τον… Χόμερ, για να πάει με μια διαφορετική πρόταση στο γραφείο του Τζέιμς Λ. Μπρουκς, του παραγωγού που θα έδινε κίνηση και μέλλον στους Simpsons.

Τριάντα χρόνια αργότερα, η σειρά παραμένει συνολικά αξεπέραστη σε πικρό χιούμορ, γλυκό χιούμορ, λίγο κράξιμο της αμερικάνικης συντήρησης, λίγο κράξιμο της αμερικάνικης διανόησης, με όλους σχεδόν τους σοβαρούς διάσημους να έχουν δώσει τη φωνή τους σε κάποιον χαρακτήρα ή να έχουν υποδυθεί τον κίτρινο εαυτό τους.

Ιδού μερικά πράγματα που…εξηγούν πολλά:

  • Ο πατέρας του Γκρένιγκ λέγεται Χόμερ, η μητέρα του Μάργκαρετ, το γένος Γούιγκαμ. Χόμερ είναι ο βασικός ήρωας, Μαρτζ είναι η σύζυγός του, Γουίγκαμ ονομάζεται ο πιο ηλίθιος αστυνομικός του κόσμου, με μύτη που παραπέμπει σε χοιρίδιο.
  • Ο Γκρένιγκ έχει δύο αδερφές την Μάγκι (τα είπαμε παραπάνω) και την Λίσα. Τα ονόματά τους έχουν οι δύο κόρες του Χόμερ. Έχει επίσης μια θεία, τη Σέλμα, η οποία είναι αδερφή της συζύγου του Χόμερ, Μαρτζ.
  • Ο Γκρένινγκ μεγάλωσε στο Πόρτλαντ, δίπλα στο Σπρίνγκφιλντ. Μαντέψτε πώς λέγεται η πόλη όπου ζούνε οι Σίμπσονς.
  • Το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, προβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1989.
  • Το τηλέφωνο στου Μο, όπου ο Μπαρτ, γιος του Χόμερ, παίρνει για φάρσες, είναι 76484377. Τα γράμματα αντιστοιχούν στο όνομα του βοηθού του μεγαλοβιομήχανου της περιοχής, κ. Μπερνς: «Σμίθερς»
  • Στο καλύτερο επεισόδιο από τα 664 συνολικά, στο (El Viaje Misterioso del Nuestro Homer (επεισόδιο 162), ο Τζόνι Κας παίζει το Διαστημικό Κογιότ.
  • Δύο διάσημοι έπαιξαν με ψευδώνυμα: Ο Μάικλ Τζάκσον και ο Ντάστιν Χόφμαν
  • Κάθε εισαγωγή επεισοδίου είναι διαφορετική. Για 664 επεισόδια λοιπόν, η οικογένεια Σίμπσον πρωταγωνιστεί σε ένα σκετσάκι με τον αγαπημένο της καναπέ.
  • Μόνο δύο χαρακτήρες της σειράς, έχουν χέρι με πέντε δάχτυλα: Ο Θεός και ο Ιησούς.
  •  Η Μάγκι κοστίζει 847,63 δολάρια. Τόσο «χτυπάει» η ταμειακή όταν την περνάει η μαμά της, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. To 2009 όμως, η τιμή άλλαξε σε 243,26 δολάρια
  • Το Oxford English Dictionary, από το 2001 περιλαμβάνει τον επιφώνημα  D’oh! (όπως θα λέγαμε «αμάν!») που συνηθίζει να εκστομίζει ο Χόμερ όταν κάτι δεν πάει καλά, ως επίσημη «έκφραση απόγνωσης άμα τη αντίληψη ότι τα πράγματα πάνε άσχημα ή όχι όπως είχαν σχεδιαστεί ή όταν κάποιος λέει ή κάνει κάτι τρελό».



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back