ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δ. Κουτσούμπας: «Δεν έκαναν βόλτα τα ΝΑΤΟϊκά ελικόπτερα»

Εικόνα του άρθρου Δ. Κουτσούμπας: «Δεν έκαναν βόλτα τα ΝΑΤΟϊκά ελικόπτερα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2022, 17:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία ασχολήθηκε κυρίως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Λιμνοπούλα την Παρασκευή το απόγευμα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να σταθούμε στο πλευρό των λαών, κι αυτό δεν είναι κάτι γενικό κι αφηρημένο, παίρνει σάρκα και οστά μέσα στην πάλη για να σταματήσει η συμμετοχή και οποιαδήποτε εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» καλώντας τον κόσμο να «σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ».

Αναφέρθηκε στη βάση του Ακτίου λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι «στόχος αντιποίνων» και επίσης, μίλησε για το περιστατικό με τα «πακεταρισμένα ελικόπτερα» που πέρασαν πριν λίγο καιρό από την παράκαμψη των Ιωαννίνων:

«Μόνο ‘αντιπολεμική’ βόλτα δεν μπορεί να έκανε το κομβόι με τα ΝΑΤΟϊκα ελικόπτερα που πέρασε από την πόλη σας τις προηγούμενες μέρες με κατεύθυνση την Πολωνία, δήθεν για προγραμματισμένη συντήρηση».

Είπε επίσης ότι «οι ιμπεριαλιστές υποδαυλίζουν τα εθνικιστικά μίση, αξιοποιούν μειονότητες για να δρομολογήσουν και δικαιολογήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί και ο λαός των Ιωαννίνων να μην επαγρυπνεί για τέτοια φαινόμενα, με δεδομένες τις πολιτικές για τη ‘Μεγάλη Αλβανία’, την πείρα από το χάραγμα νέων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που δεν έχει πάψει ούτε στιγμή με ευθύνη των ιμπεριαλιστών να είναι μια ‘πυριτιδαποθήκη’».

Αναφέρθηκε ακόμα στο τείχος που χτίζεται στο καμπ του Κατσικά, λέγοντας πως «προκαλεί μεγάλο θυμό η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που πρόκειται να υποδεχτούν και τα Γιάννενα», ενώ στον Κατσικά «όπου ζουν σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται η μετατροπή του σε ‘φυλακή’, με το χτίσιμο τσιμεντένιου τείχους 3 μέτρων, λες και πρόκειται για εγκληματίες και όχι για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών πολέμων;».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή ακρίβεια. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι οικογένειες «πληρώνουν όχι μόνο με την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αλλά με την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ανεργία, τους κινδύνους του πολέμου».

Είπε ότι «σε όλα τα Γιάννενα και στην Ήπειρο ακόμη και σε περιοχές Natura έχουν εγκατασταθεί ή εγκρίνονται συνεχώς άδειες για όλων των ειδών τις ΑΠΕ» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Δήμο Ζίτσας, λέγοντας ότι εκεί «η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδειες για 9 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και εκκρεμούν και άλλες δύο που αντιστοιχούν συνολικά σε μία έκταση πάνω από 4.300 στρέμματα, δεσμεύοντας τους χώρους εγκατάστασης σε βάθος 25ετίας.Η εγκατάσταση αυτών των ΑΠΕ θα επιφέρει μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής, τουλάχιστον αύξηση της θερμοκρασίας». Πρόσθεσε δε ότι θα πληγούν και θα «εκτοπιστούν βίαια» οι παραγωγοί. «Μόνο στον κάμπο της Ζίτσας δεσμεύονται 600 με 900 από τα 3000 στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας. Γι’ αυτό έχουν δίκαιο οι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, που προφανώς δεν εξασφαλίζουν ούτε επαρκές, ούτε φθηνό ρεύμα».

Μίλησε ακόμα για την αιθαλομίχλη: «Σε τελική ανάλυση, είναι παραλογισμός να ζουν οι λαϊκές οικογένειες σήμερα στα Γιάννενα μέσα στο ψύχος και στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και την αιθαλομίχλη που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συνδυασμένα πολλές μορφές ενέργειας, π.χ. τα ποτάμια, πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ΑΠΕ και άλλα», καθώς και για τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Μέσα από τα δημοτικά τέλη, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο, με τις ληστρικές συμβάσεις και τις ΣΔΙΤ, το αστικό κράτος, η Τοπική Διοίκηση, εγγυώνται στο εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, σταθερές, υπέρογκες πληρωμές και μάλιστα, ανεξάρτητα από την ποσότητα των σκουπιδιών που επεξεργάζεται, ύψους 5 εκατομμυρίων το χρόνο. Σπουδαία επιχειρηματικότητα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «μόνο πιο ‘πράσινα’ δεν θα γίνουν τα Γιάννενα, αφού η ανακύκλωση στην πραγματικότητα δεν προχωρά».

Τέλος, σημείωσε: «Απέναντι σε όλες τις κάλπικες υποσχέσεις, αλλά και στις νουθεσίες ‘να κάτσουμε ήσυχα’, ‘να μη ζητάμε πολλά’, ‘γιατί τώρα ο πόλεμος έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα’, αναδεικνύεται η ανάγκη να ανέβει η οργάνωση και η αγωνιστική δράση».

(photo credit: 902.gr)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back