ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Copernicus: Η κλιματική αλλαγή ζέστανε και τον Ιανουάριο

Εικόνα του άρθρου Copernicus: Η κλιματική αλλαγή ζέστανε και τον Ιανουάριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2024, 10:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο κόσμος μόλις βίωσε τον θερμότερο Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, συνεχίζοντας μια σειρά εξαιρετικής ζέστης που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή, δήλωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus (C3S).

Ο Ιανουάριος του 2024 κατέγραψε μέση επιφανειακή θερμοκρασία αέρα 0,70°C πάνω από το μέσο όρο του Ιανουαρίου 1991-2020 και 0,12°C πάνω από τη θερμοκρασία του προηγούμενου θερμότερου Ιανουαρίου, το 2020. 

Η παγκόσμια διαταραχή της θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο του 2024 ήταν χαμηλότερη από εκείνη των τελευταίων έξι μηνών του 2023, αλλά υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη πριν από τον Ιούλιο του 2023. 

Ο μήνας ήταν κατά 1,66°C θερμότερος από μια εκτίμηση του μέσου όρου του Ιανουαρίου για την περίοδο 1850-1900, την καθορισμένη προβιομηχανική περίοδο αναφοράς. 

Θερμοκρασιακή διαταραχή της επιφάνειας του αέρα για τον Ιανουάριο του 2024/Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία των τελευταίων δώδεκα μηνών (Φεβρουάριος 2023 - Ιανουάριος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 0,64°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900. 

Ο ασυνήθιστος μήνας ήρθε αφού το 2023 κατατάχθηκε ως το θερμότερο έτος του πλανήτη στα παγκόσμια αρχεία που ξεκινούν από το 1850, καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ώθησαν τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι το 2024 έχει μία στις τρεις πιθανότητες να είναι ακόμη πιο θερμό από το περασμένο έτος και 99% πιθανότητες να καταταγεί στα πέντε θερμότερα έτη.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο άρχισε να εξασθενεί τον περασμένο μήνα και οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να μεταβεί στο ψυχρότερο αντίστοιχο φαινόμενο Λα Νίνια αργότερα φέτος. 

Παρόλα αυτά, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες για κάθε Ιανουάριο που έχει καταγραφεί.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρότερων και μη αναστρέψιμων συνεπειών.

Παρά την υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε διάστημα 12 μηνών, ο κόσμος δεν έχει ακόμη παραβιάσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος αναφέρεται σε μια μέση παγκόσμια θερμοκρασία για δεκαετίες.

Ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο στόχος δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί ρεαλιστικά, αλλά κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για τη μείωση των εκπομπών CO2, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η υπέρβαση του στόχου και η θανατηφόρα ζέστη, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που θα προκαλούσε στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back