dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

COP29: Οι τελευτές επιστημονικές έρευνες για την κλιματική αλλαγή

Εικόνα του άρθρου COP29: Οι τελευτές επιστημονικές έρευνες για την κλιματική αλλαγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2024, 10:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η φετινή σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα - COP29 - πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός ακόμη έτους ρεκόρ υψηλότερων παγκόσμιων θερμοκρασιών, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η τελευταία παγκόσμια επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή δημοσιεύθηκε το 2021 μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι επιπτώσεις της εξελίσσονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Το Reuters παρουσιάζει μερικές από τις τελευταίες έρευνες για το κλίμα:

Θερμοκρασία

Ο κόσμος μπορεί να έχει ήδη φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τη μέση προβιομηχανική θερμοκρασία - ένα κρίσιμο όριο πέρα από το οποίο κινδυνεύει από μη αναστρέψιμη και ακραία κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες.

Μια ομάδα ερευνητών διατύπωσε την πρόταση αυτή σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και βασίζεται σε μια ανάλυση 2.000 ετών ατμοσφαιρικών αερίων που έχουν παγιδευτεί σε πυρήνες πάγου της Ανταρκτικής, η οποία επεκτείνει την κατανόηση των προ-βιομηχανικών τάσεων της θερμοκρασίας.

Όπως και να έχει, το 2024 είναι βέβαιο ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τυφώνες

Η υπερθέρμανση των ωκεανών όχι μόνο τροφοδοτεί ισχυρότερες καταιγίδες στον Ατλαντικό, αλλά και τις κάνει να ενισχύονται ταχύτερα, π.χ. από καταιγίδα κατηγορίας 1 σε καταιγίδα κατηγορίας 3 μέσα σε λίγες ώρες.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για άλλες ωκεάνιες λεκάνες.

Ο τυφώνας Μίλτον χρειάστηκε μόνο μία ημέρα στον Κόλπο του Μεξικού τον Οκτώβριο για να μετατραπεί από τροπική καταιγίδα στον δεύτερο ισχυρότερο τυφώνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον Κόλπο, χτυπώντας τη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Πυρκαγιές

Η υπερθέρμανση του πλανήτη στεγνώνει τις υδάτινες οδούς και απορροφά την υγρασία από τα δάση, δημιουργώντας συνθήκες για μεγαλύτερες και θερμότερες πυρκαγιές από τη Δύση των ΗΠΑ και τον Καναδά έως τη νότια Ευρώπη και τη ρωσική Άπω Ανατολή, δημιουργώντας πιο καταστροφικό καπνό.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Nature Climate Change υπολόγισε ότι περίπου το 13% των θανάτων που σχετίζονται με τον τοξικό καπνό των πυρκαγιών, περίπου 12.000 θάνατοι, ανοίγει νέα καρτέλα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 θα μπορούσαν να αποδοθούν στην επίδραση του κλίματος στις πυρκαγιές.

Κοράλλια

Με τον κόσμο να βρίσκεται στη δίνη μιας τέταρτης μαζικής λεύκανσης κοραλλιών -της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί ποτέ- οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι παγκόσμιοι ύφαλοι έχουν περάσει ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τους λευκασμένους υφάλους από την Αυστραλία έως τη Βραζιλία για σημάδια ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, εάν οι θερμοκρασίες πέσουν.

Αμαζόνιος

Ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης και πιο εκτεταμένης ξηρασίας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1950. Η στάθμη των ποταμών έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα φέτος, ενώ πυρκαγιές κατέστρεψαν το τροπικό δάσος.

Αυτό προσθέτει ανησυχία στις επιστημονικές διαπιστώσεις που έγιναν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τις οποίες το 10% έως 47% του Αμαζονίου θα αντιμετωπίσει συνδυασμένες πιέσεις ζέστης και ξηρασίας από την κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλες απειλές, μέχρι το 2050.

Μια μελέτη του Ιουλίου διαπίστωσε ότι τα δάση συνολικά πέρυσι δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όσο στο παρελθόν, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ξηρασία του Αμαζονίου και στις πυρκαγιές στον Καναδά.

Αυτό σημαίνει ότι εισήλθε στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα CO2 ρεκόρ.

Ηφαίστεια

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη και τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στην Ισλανδία, τα ηφαίστεια φαίνεται να ανταποκρίνονται στην ταχεία υποχώρηση των παγετώνων. Καθώς λιώνουν οι πάγοι, ασκείται λιγότερη πίεση στον φλοιό και τον μανδύα της Γης.

Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις δεξαμενές μάγματος και φαίνεται να οδηγεί στη δημιουργία περισσότερου μάγματος, αυξάνοντας την πίεση στο υπέδαφος.

Ωκεανοί

Η αύξηση της θερμοκρασίας του Ατλαντικού θα μπορούσε να επιταχύνει την κατάρρευση ενός βασικού συστήματος ρευμάτων, το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί ήδη να έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Η Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία του Ατλαντικού (AMOC), η οποία μεταφέρει θερμό νερό από τους τροπικούς στον Βόρειο Ατλαντικό, έχει συμβάλει στη διατήρηση των ευρωπαϊκών χειμώνων πιο ήπιων εδώ και αιώνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3