ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«CODA» η καλύτερη ταινία για την Ακαδημία

Εικόνα του άρθρου «CODA» η καλύτερη ταινία για την Ακαδημία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2022, 11:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το CODA, μια πολύ όμορφη και γλυκιά (μέχρι εκεί όμως) ταινία της Σιάν Χέιντερ, πήρε το όσκαρ καλύτερης ταινίας, νικώντας σαφώς καλύτερες υποψηφιότητες. Μια από αυτές, η «Εξουσία του σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον, πήρε το όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ άλλες, όπως το Tick… Tick… Boom έμειναν εκτός των βασικών βραβείων.

Το CODA είναι η διασκευή μιας γαλλικής ταινίας για μια οικογένεια κωφών. Ο Τρόι Κότσουρ που πήρε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου είναι εκ γενετής κωφός.

Ο μεγάλος αδικημένος ήταν ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και γενικά η «Εξουσία του σκύλου» στη μάχη… AppleTV-Netflix.

O Γουίλ Σμιθ πήρε από το πουθενά το όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου με τη «Μέθοδο Γουίλιαμς» (King Richard) για το πώς έγιναν ταινίστριες πρώτης γραμμής οι Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς. Η ταινία δεν είναι τίποτα τρομερό και ο Σμιθ δεν είναι καλύτερος πχ από τον Κάμπερμπατς ή τον Άντριου Γκάρφιλντ.

…o οποίος παίζει και στο έτερο biopic που έδωσε όσκαρ, στην Τζέσικα Τσάστεϊν αυτή τη φορά, το Eyes of Tammy Faye, για τη ζωή μιας τηλευαγγελίστριας.

 Τα… απροσδόκητα συνεχίστηκαν όταν ο Γουίλ Σμιθ έδωσε ένα γεμάτο χαστούκι στον Κρις Ροκ, για ένα (ηλίθιο) αστείο σχετικά με τη γυναίκα του (Σμιθ), αλλά και στις υπόλοιπες απονομές. Από το πουθενά, η Αντριάνα ντε Μπόουζ μπήρε βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για το «West Side Story» του Σπίλμπεργκ, επίσης έναντι πολύ πιο δυνατών ερμηνειών.

Ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Το Dune περιορίστηκε σε δευτερεύοντα βραβεία, έξι συνολικά, το Belfast πήρε μάλλον ό,τι του άξιζε με το βραβείο σεναρίου, ενώ το μόνο σημείο που η ακαδημία ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, ήταν το όσκαρ για animation: Αν δεν το έπαιρνε το Encanto θα ήταν πραγματικό σκάνδαλο…

Τα απίθανα συνεχίστηκαν, καθώς όσκαρ πήρε μέχρι και το (κακό) No time to die για το ομώνυμο τραγούδι της Μπίλι Άιλις, επίσης, ένα πολύ μέτριο κομμάτι.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηε για την Ουκρανία, ενώ μηνύματα καλούσαν σε συμπαράσταση και στήριξη, κατά τη διάρκεια της τελετής.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
CODA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Τζέιν Κάμπιον, Η εξουσία του σκύλου

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλ Σμιθ, King Richard

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τρόι Κάτσουρ, CODA

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Drive my car

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρουέλα

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
The eyes of Tammy Faye

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
No time to die από την ταινία «No Time to Die»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ενκάντο, ένας κόσμος μαγικός

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Summer of soul

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The queen of basketball

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The windshield wiper

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The long goodbye

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back