Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Clutch: το συγκρότημα του stand up rock ‘n’ roll

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2016, 11:50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

«Αυτό το πλήθος. Πάλι!» είπε ο Νιλ Φάλον, από την old country Βιρτζίνια, τραγουδιστής των Clutch και ο δεύτερος στο είδος του stand up ροκ τραγουδιστή μετά τον Τζέλο Μπιάφρα, που παρεμπιπτόντως όργωνε την ίδια ώρα μια άλλη σκηνή προχτές, μερικά χιλιόμετρα πιο δίπλα, στην Αθήνα.

Οι Clutch ανήκουν συνομοταξικά στην κατηγορία «μπάντες που κάνουν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα», στην οποία βρίσκονται επίσης οι Scorpions, οι Madrugada παλιότερα κ.α. Οι Clutch όμως δεν είναι μια απλή υπόθεση που έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες του γούστου μας: είναι η πρώτη stand up μπάντα του χώρου, με μελετημένα ριφ που ισοπεδώνουν τον ακροατή και στίχους-μανιφέστο.

Κοντά σε αυτά, βάλτε την παρουσία του Φάλον πάνω στη σκηνή, όπου γράφει τα χιλιόμετρα του Ν’ Κολό Καντέ σε ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ και ιδού: έχετε την ξένη μπάντα που κάνει τις τρομερότερες  συναυλίες επί ελληνικού εδάφους κάθε φορά που το πατάει. Πρόκειται για αντιστάρ τύπους (δείτε τον κιθαρίστα Τιμ Σαλτ και θα καταλάβετε) που ξέρουν και μπορούν να «τα σπάνε».

Προχτές στην Ιερά οδό, το σύνολο είχε μερικά προβλήματα. Πρώτον, έκανε για μια ακόμα φορά ΑΦΟΡΗΤΗ ζέστη σε συναυλία. Οι διοργανωτές καλοκαιρινών συναυλιών σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν γίνεται έξω να έχει 30 και μέσα 41 βαθμούς. Δεύτερον, ο ήχος των Clutch δεν ήταν πάντα καλός και σε μερικά καίρια σημεία έμοιαζε να έχει κενά. Κανένας από τους δύο παραπάνω παράγοντες όμως δεν είναι ικανός να υποσκελίσει το βασικό δεδομένο: ότι οι Clutch με αυτό το χαρντ ιδίωμα που παίζουν και τους στίχους-πολυβόλο, κρατάνε το κοινό τους πιστό και σε εγρήγορση.

Και το κοινό ανταπέδωσε τα ίσα, με αποκορύφωμα στις 22.30 της Τετάρτης 24 Αυγούστου όταν η μπάντα έπαιξε το Regulator, το κομμάτι που στέκεται έξω από την πόρτα του σπιτιού σου και απειλεί να μπει μέσα. Στο σκοτάδι. Ενώ ο άνεμος λυσσομανάει και ανοιγοκλείνει βίαια τα παράθυρα.


Οι Clutch έδωσαν ραντεβού για την επόμενη ελληνική τους συναυλία, ξεκαθάρισαν ότι κάθε φορά περιμένουν την εμφάνιση στην Αθήνα πως και πως (και οι οπαδοί τους το ίδιο), έπαιξαν το Electric Worry ξεσηκώνοντας και τις καρέκλες, είπανε «Vamonos» και ο κόσμος βγήκε στην αυγουστιάτικη Αθήνα, η οποία μετά από το απολαυστικό τρίωρο rock ‘n’ roll κολαστήρι, έμοιαζε δροσερή.

Το support:

Τη συναυλία άνοιξαν οι Έλληνες Tuber, οι οποίοι μαζί με τους Naxatras είναι οι πιο σημαντικές παρουσίες του ελληνικού stoner αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι άλλες μπάντες έχουν προχωρήσει περισσότερο σε υστεροφημία και εμπορική αναγνώριση. Ψυχεδελικός σχετικά ήχος από τα synths, καταιγίδα παραμόρφωσης από τις κιθάρες και καλή ηχητική υπενθύμισαν το πόσο καλή μπάντα είναι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back