ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Climanet για 6+1 Δήμους

Εικόνα του άρθρου Climanet για 6+1 Δήμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2023, 20:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ίδρυση του Δικτύου με την επωνυμία Climanet προχώρησαν σήμερα, στα Γιάννενα, οι έξι ελληνικοί Δήμοι και η Λεμεσός που μετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.

Η εκδήλωση έγινε στο Νησί.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών υπέγραψε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

«Επιλέξαμε να διοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή στο Νησί καθώς όραμά μας είναι να το καταστήσουμε ενεργειακά αυτόνομο. Η προσπάθεια και ο αγώνας όλων μας είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος της κλιματικής ουδετερότητας και να γίνουν μέρος των πρωτοβουλιών και των δράσεων που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαγεωργίου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας έδωσε τις ευχές του στο Δίκτυο, ενώ δηλώσεις έκαναν όλοι οι εκπρόσωποι των Δήμων.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης. Επανέλαβε τα γνωστά: Ότι το επόμενο διάστημα θα διατεθούν 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης (κι αυτός διαδικτυακά) ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ στις έξι ελληνικές πόλεις ώστε να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ή και στη χρηματοδότηση έργων.

Πτυχές της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες» ανέλυσαν τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» Χρύσης Νικολαΐδης και Μαρία Βασιλάκου.

«Χρειάζεται σχέδιο δράσης που θα στηρίζεται από τις περιφερειακές και εθνικές αρχές» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

«Τους επόμενους μήνες ξεκινά η πραγματική δουλειά» τόνισε η κ. Βασιλάκου.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, όπως ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Λεονάρδος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Λευτέρης Αραμπατζής, ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κ. Ζωνίδης και στελέχη της τράπεζας.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Αρλέτος έκανε την παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back