Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Carnival Row: Βρώμικα παραμύθια…

Εικόνα του άρθρου Carnival Row: Βρώμικα παραμύθια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2020, 22:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Θα ξαναπούμε ότι η απόσυρση του Game of Thrones από το προσκήνιο, άνοιξε το δρόμο για τις νέες fantasy παραγωγές. Άλλες είναι… συμπαθητικομέτριες (Letter for the King), άλλες οριακά κάτω του μετρίου (Witcher), άλλες πραγματικά καλές (His dark materials). Οι περισσότερες είναι ακριβές, καθώς τα δίκτυα σχεδόν δεν έχουν τι να κάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

Το 2019, το Amazon έριξε στην πιάτσα το Carnival Row, που δεν βασίζεται σε βιβλίο. Και είναι πραγματικά καλό.

Η ιστορία του είναι «ρετροφουτουριστική», περίπου steampunk (όχι εντελώς…) και διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο με χρονική αναλογία τα τέλη του 19ου αιώνα σε γήινη ημερολογιακή τοποθέτηση.

Ωστόσο, μόνο ένα μέρος του κόσμου είναι άνθρωποι. Συνυπάρχουν με νεράιδες, κένταυρους, μικροξωτικά και άλλα είδη, τα οποία συνυπάρχουν με κοινωνιολογικούς όρους.

Η σειρά δεν είναι απλά fantasy. Είναι ταυτόχρονα πολιτική, χρησιμοποιώντας ως όχημα αφήγησης και πλοκής της κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις που γίνονται σε βάρος προσφύγων, αλλά και ειδών. Είναι επίσης αρκετά σκοτεινή, είτε λόγω της βασικής της δομής, καθώς είναι μια αστυνομική ιστορία, αλλά και της εμπλοκής του παραφυσικού και της μαγείας. Τι άλλο θέλετε λοιπόν;

Μα φυσικά, ερμηνείες. Η σειρά έχει πολύ δυνατό καστ. Ο εξαιρετικός, σχεδόν όπου έχει εμφανιστεί, Τζάρεντ Χάρις, κρατάει ένα υποστηρικτικό ρόλο, ενώ η Ίντιρα Βάρμα, η Ελάρια Σαντ του GoT, είναι δίπλα του.

Πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι ο σχεδόν ξεχασμένος Ορλάντο Μπλουμ και η Κάρα Ντελεβίν και γύρω τους δρουν διάφοροι ακόμα. Τι άλλο θέλετε είπαμε;

 Σκηνοθεσία και σενάριο βέβαια. Το δίδυμο των δημιουργών, ο Ρενέ Ετσεβαρία και ο Τράβις Μπίτσαμ, έχει προϋπηρεσία σε Star Trek, 4400, Pacific Rim κ.α. Ο δεύτερος όμως, είναι η «ψυχή» της σειράς, καθώς το σενάριό του υπάρχει εδώ και καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Αρχικά, θα γυριζόταν με τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, με τον οποίο ο Μπίτσαμ συνεργαζόταν για καιρό. Τελικά, μπήκε στο «ψυγείο» και έφτασε στο 2019. Ήδη, υπάρχει η πρώτη σεζόν και αναμένεται η δεύτερη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back