ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Βρυσούλες»: Χορεύουν και ρωτούν

Εικόνα του άρθρου «Βρυσούλες»: Χορεύουν και ρωτούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2018, 16:07
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ήπειρος βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να αποτελέσει τον τρίτο προορισμό του προγράμματος «Fly me to the moon-Sounds Greek to me». Προβλήθηκε ένα full «πακέτο» με γεύσεις, κοσμήματα, πολυφωνικά τραγούδια και φυσικές ομορφιές του τόπου (με τον συντονισμό του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και παρουσία πολιτικού προσώπου, του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου).

Από την προβολή αυτή, δεν έλειψε και μια… cameo εμφάνιση, μια εμφάνιση όμως που δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου: Πέντε γυναίκες, ντυμένες με αυτοσχέδιες ενδυμασίες, πιάστηκαν χέρι χέρι, χόρεψαν, τραγούδησαν και ρώτησαν «Πετρέλαιο ή νερό;». Είναι αυτή η άλλη Ήπειρος, που ανησυχεί και προβληματίζεται έντονα με την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Η Ήπειρος που καταθέτει, μέσω οργανώσεων και απλών πολιτών, ερωτήματα όπως «Πετρέλαιο ή φέτα;» και «Βρυσούλες ή πετρελαιοπηγούλες;».

Οι «Βρυσούλες», με την παραπομπή στο γνωστό άσμα «Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες» να είναι εύλογη, είναι μια ομάδα γυναικών που χορεύουν. Και όπως οι ίδιες αναφέρουν, σκοπός τους είναι «να αναδείξουν το μείζον θέμα της επικείμενης καταστροφής του εδάφους και του υπεδάφους αλλά και των θαλασσών από τις εξορύξεις πετρελαίου που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας». Γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα, έχει αναπτυχθεί έντονη κινητικότητα από κινήματα πολιτών σε Ήπειρο και Αθήνα, ενώ την περίοδο αυτή αναμένεται το αποτέλεσμα της εκδίκασης της προσφυγής που έχουν καταθέσει η WWF Ελλάς και η Greenpeace στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των πράξεων έγκρισης του πρώτου σταδίου εργασιών σεισμικής έρευνας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Γιάννενα και Θεσπρωτία.

Είναι γεγονός ότι σε μεγάλο κομμάτι της χώρας, το κυνήγι του… θησαυρού, των υδρογονανθράκων, ξεκίνησε μέσα στη δίνη της κρίσης, με τα περιθώρια ενός δημόσιου διαλόγου ελάχιστα.

Οι «Βρυσούλες» αποτελούν επί της ουσίας μια έξυπνη, και με αρκετό χιούμορ, κίνηση ακτιβισμού. Είναι γυναίκες που δεν κατάγονται μόνο από την Ήπειρο, και οι οποίες προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Και πρόθυμες να χορέψουν με γυναίκες και άντρες από οπουδήποτε. Ξεκίνησαν να χορεύουν τον Οκτώβριο, και η με φαντασία δράση τους έχει τραβήξει ήδη την προσοχή. Οι εμφανίσεις τους στο Σύνταγμα και ιδίως στο Ηρώδειο, στις αρχές Οκτωβρίου κατά την εκδήλωση «Η Ήπειρος ταξιδεύει», δεν πέρασαν απαρατήρητες.

«Αυτό που θέλουμε εμείς οι ‘Βρυσούλες’ είναι να απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις. Να γίνει μια διαβούλευση που δεν έγινε ποτέ» τονίζει στον «Τύπου Ιωαννίνων» η Ελένη, μία από τις «Βρυσούλες», η οποία ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ξεκαθαρίζει δε ότι όσες συμμετέχουν στην ομάδα αυτή, δεν είναι επαγγελματίες ακτιβίστριες. «Έχουμε όλες τη δουλειά μας» αναφέρει. Όλες τους όμως έχουν έναν κοινό σκοπό. Και εκτίθενται. Η έκθεση αυτή βέβαια δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. «Το να βγεις και να χορέψεις έτσι απλά, χωρίς να σε έχουν καλέσει, δεν είναι εύκολο. Αν ξέρεις όμως για ποιο λόγο παλεύεις, το κάνεις ακόμα και αν αγγίζει τα όρια της γελοιότητας» μας λέει.

Οι δράσεις της ομάδας δεν γίνονται ποτέ με σκοπό να καταστρέψουν μια εκδήλωση. Οι «Βρυσούλες» παρεμβαίνουν πάντα με τη διάθεση να σεβαστούν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. «Θέλουμε απλώς να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες» προσθέτει η «Βρυσούλα». Η μικρή αυτή ομάδα που θέλει να μεγαλώσει, γνωρίζει επίσης ότι από μόνη της η δράση της δεν θα αλλάξει κάτι. Όπως καθετί, τα πράγματα αλλάζουν, μόνο με τη δύναμη των πολλών…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back