Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το σοκ του Λονδίνου και η αγανάκτηση Γερμανών και Γάλλων

Εικόνα του άρθρου Brexit: Το σοκ του Λονδίνου και η αγανάκτηση Γερμανών και Γάλλων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2019, 16:07
ΚΟΣΜΟΣ

Στο χάος βρίσκονται πλέον τα σχέδια της Τερέζα Μέι, καθώς η κυβέρνησή της βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μπροστά στην απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να διακόψει την αλυσίδα των ψηφοφοριών επί του ιδίου σχεδίου συμφωνίας διαζυγίου, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο.

Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και παλινωδίες που διαρκούν δυόμισι χρόνια, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει αβέβαιη και οι εναλλακτικές που εμφανίζονται είναι η αναβολή του Brexit, η αποχώρηση με την συμφωνία της Μέι, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Η συμφωνία του διαζυγίου της Τερέζα Μέι μάλλον δεν θα τεθεί σε νέα, την τρίτη, ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων αυτήν την εβδομάδα και πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση για την βρετανική έξοδο, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μετά την απόφαση του Τζον Μπέρκοου ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

«Νομίζω ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής ανέβασε τον πήχυ και πιστεύω ότι αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό να υπάρξει ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην έξοδο», δήλωσε στο Sky.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε εάν θα πρέπει να υπάρξει διακοπή της κοινοβουλευτικής περιόδου από την βασίλισσα Ελισάβετ (για να παρακαμφθεί η απόφαση Μπέρκοου), ο Μπάρκλεϊ απάντησε: «Οχι».

«Υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι θα συμφωνήσουν ότι η εμπλοκή της Αυτής Μεγαλειότητας σε θέματα περί το Brexit δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, άρα δεν βλέπω ότι αυτό είναι ρεαλιστική λύση», εξήγησε.


Αγανάκτηση Γερμανών και Γάλλων

Μπροστά στο αδιέξοδο, Γαλλία και Γερμανία δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, ζητώντας από τις βρετανικές αρχές να καταθέσουν «μία αξιόπιστη πρωτοβουλία» κατά την διάρκεια των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών και η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη», προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε προπαρασκευαστική της συνόδου συνεδρίαση.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ κακή… Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι από αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός ομόλογός της Μίχαελ Ροτ.

Οι δύο υπουργοί χρησιμοποίησαν ταυτόσημη γλώσσα στις δηλώσεις τους πριν από τη συνεδρίαση τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μία «συγκεκριμένη πρόταση», «μία αξιόπιστη πρωτοβουλία» για την έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει «με δική τους απόφαση».

«Δεν είναι παιγνίδι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Οι Βρετανοί πρέπει να μας προτείνουν κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο αδιέξοδο», δήλωσε η Ναταλί Λουαζό.

«Δεν έχουμε καμία όρεξη για διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σας παρακαλούμε αγαπητοί Βρετανοί, κινητοποιηθείτε. Ο χρόνος κυλά», δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ.

Εάν οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση της εξόδου, «πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση. Δεν μπορούμε να συζητάμε στο κενό», πρόσθεσε.

«Εάν οι Βρετανοί θέλουν αναβολή, πρέπει να πουν γιατί. Περιμένουμε μία αξιόπιστη πρωτοβουλία. Η παράταση δεν είναι λύση, είναι μέθοδος», εξήγησε η γαλλίδα υπουργός.

Οταν δε ερωτήθηκε για την περίπτωση η Γαλλία να ασκήσει βέτο σε αίτημα μη επαρκώς αιτιολογημένης παράτασης, η Ναταλί Λουαζό υπενθύμισε ότι «η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομοφώνως από τους ηγέτες των 27».

«Προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι η αποφυγή μίας εξόδου άνευ συμφωνίας», δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ.

«Είμαστε έτοιμοι για μία έξοδο άνευ συμφωνίας. Πρόκειται για μία επιλογή που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το να μην αποφασισθεί τίποτε ισοδυναμεί με απόφαση για έξοδο άνευ συμφωνίας», προειδοποίησε η Ναταλί Λουαζό. «Εάν δεν ληφθεί καμία απόφαση, η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου ισχύει και θα υπάρξει Brexit άνευ συμφωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back