Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 20-09-2018, 13:52
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το «μπαλάκι» στους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας θέλουν να ρίξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες καθώς διαφαίνεται το αδιέξοδο στη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η υποστήριξη των ηγετών των χωρών της ΕΕ σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, θα ήταν «σχεδόν ομόφωνη».

«Υπάρχει μια ομόφωνη άποψη, ή σχεδόν ομόφωνη, στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα θέλαμε να γίνει το σχεδόν αδύνατο, η Βρετανία να κάνει νέο δημοψήφισμα», δήλωσε στο BBC.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια και εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο κέρδισε το στρατόπεδο αυτών που τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ με 52% των ψήφων.

Έξι μήνες πριν από την προθεσμία, οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία και οι δύο πλευρές έριχναν χθες κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ η μια στην άλλη τις ευθύνες όσον αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

«Ελπίζουμε τελικά να συναφθεί μια συμφωνία, όμως χονδρικά είμαι πολύ δυσαρεστημένος που φεύγει η Βρετανία, θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνει ένα άλλο δημοψήφισμα και ίσως οι άνθρωποι να μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη», δήλωσε παράλληλα στο BBC ο Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέκλεισε χθες εκ νέου τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, όπως ζητεί ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών της χώρας της και ορισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Ωστόσο η φιλοευρωπαϊκή βρετανική οργάνωση Best for Britain σημείωνε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος το Ηνωμένο Βασίλειο να επαληθεύσει, συμβουλευόμενο τον λαό, αν το Brexit είναι πράγματι αυτό που θέλει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP. Φωτογραφία: ©European Union


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus