Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 29-01-2019, 17:37
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Μέι ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί, ότι «νομικές τροποποιήσεις του backstop θα είναι αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων» για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «αυτό σημαίνει ότι θα ξανανοίξει (για διαπραγμάτευση) η συμφωνία αποχώρησης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρά το ότι ο χρόνος περνά, η κυβέρνηση «παραμένει αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», όπως προβλέπεται.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.


Και η απάντηση...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανοίξει και πάλι τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ. 

«Δεν θα ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης (...) Αν τα πράγματα πάνε προς περισσότερες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Όμως αν (η Μέι) θέλει πραγματικά να ανοίξει ξανά ολόκληρη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι 'όχι'», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες για το Brexit και ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Ενδεχόμενες 'εναλλακτικές ρυθμίσεις' δεν αναφέρονται μόνο στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά και στη δήλωση για το μέλλον, πάνω στην οποία έχουμε πει ότι μπορούμε να δουλέψουμε», πρόσθεσε.


Τρίμηνη αναβολή ζητά ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο Κόρμπιν ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.

«Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», είπε ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters. Φωτογραφία αρχείου ©European Union


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus