ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2024, 10:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα μάθει σήμερα αν το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα του επιτρέψει να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του από τη Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν οι βρετανικές νομικές προσφυγές του έχουν τελειώσει οριστικά.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ επιδιώκουν να παραπέμψουν τον 52χρονο Ασάνζ σε δίκη για 18 κατηγορίες που σχετίζονται με την πολύκροτη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks τεράστιων όγκων εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, με όλες εκτός από μία να εμπίπτουν στον νόμο περί κατασκοπείας.

Οι πολλοί υποστηρικτές του Ασάνζ τον χαιρετίζουν ως έναν αντικαθεστωτικό ήρωα που διώκεται, παρά το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος, για την αποκάλυψη αμερικανικών αδικημάτων και τη διάπραξη υποτιθέμενων εγκλημάτων πολέμου.

Οι νομικές μάχες του στη Βρετανία ξεκίνησαν το 2010 και στη συνέχεια πέρασε επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού τον σύρουν έξω και τον φυλακίσουν το 2019 για παραβίαση των όρων εγγύησης. Από τότε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ το 2022 και έκτοτε προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση αυτή.

Η πρώτη του προσπάθεια έφεσης απορρίφθηκε πέρυσι, οδηγώντας σε μια διήμερη ακρόαση τον περασμένο μήνα, όταν οι δικηγόροι του προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτή την απόφαση. Οι υποστηρικτές του λένε ότι αυτή αποτελεί την τελευταία του ευκαιρία να εμποδίσει την έκδοσή του στα βρετανικά δικαστήρια.

Δύο ανώτεροι δικαστές θα εκδώσουν την απόφασή τους σήμερα στις 12:30 ώρα Ελλάδας. Εάν ο Ασάνζ κερδίσει, θα εξεταστεί εκ νέου η προσφυγή του. Αν χάσει, η τελευταία του επιλογή θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι μια απόφαση ζωής ή θανάτου, λέγοντας ότι ο σύζυγός της δεν θα επιβίωνε αν στέλνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back