ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2024, 13:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα συνεχίσει τον αγώνα του κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν περισσότερες διαβεβαιώσεις.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ επιδιώκουν να παραπέμψουν τον 52χρονο Ασάνζ σε δίκη για 18 κατηγορίες, όλες εκτός από μία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, για την υψηλού προφίλ δημοσιοποίηση από το WikiLeaks εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ τον Φεβρουάριο ζήτησαν άδεια να αμφισβητήσουν την έγκριση της Βρετανίας για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δήλωσαν ότι θα δώσουν προθεσμία τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Ασάνζ μπορεί να επικαλεστεί την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ (που προστατεύει την ελευθερία του λόγου) και ότι δεν θα θιγεί κατά τη δίκη ή την καταδίκη του λόγω της αυστραλιανής υπηκοότητάς του, ούτε θα καταδικαστεί σε θάνατο σε περίπτωση καταδίκης.

«Εάν δεν δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις, τότε θα δοθεί άδεια έφεσης και στη συνέχεια θα υπάρξει ακρόαση της έφεσης», αναφέρεται σε περίληψη της απόφασης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις των WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των πρακτόρων τους και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εγκληματική του δράση.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC. Φωτογραφία αρχείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back