ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βρετανία: Ο θερμότερος Ιούνιος σκοτώνει τα ψάρια σε ποτάμια

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Ο θερμότερος Ιούνιος σκοτώνει τα ψάρια σε ποτάμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2023, 15:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε πρωτοφανείς θανάτους ψαριών σε ποτάμια και διατάραξε έντομα και φυτά, προειδοποίησαν περιβαλλοντικές ομάδες.

Η φύση «χτυπιέται από ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει», δήλωσαν οι Wildlife Trusts.

Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν επίσης περισσότερο νερό με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 25% σε ώρες αιχμής σε ορισμένες περιοχές, δήλωσε η Water UK, η κεντρική εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας.

Το Met Office δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα προσωρινά στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν ότι τόσο η συνολική μέση όσο και η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Οι αναφορές για τον αριθμό των περιστατικών θανάτου ψαριών στα ποτάμια ήταν πρωτοφανείς για αυτή την εποχή του έτους. Κανονικά θα περίμενα ότι τα ποτάμια θα επηρεάζονταν αργότερα το καλοκαίρι, όταν είναι πιο ζεστά και πιο ξηρά», δήλωσε ο Μαρκ Όουεν, από το Angling Trust, στο BBC News.

Οι θάνατοι προκαλούνται εν μέρει από το λιγότερο οξυγόνο στο νερό καθώς μειώνεται η στάθμη του ποταμού. Τα ψάρια πεθαίνουν επίσης όταν αποξηραμένοι ρύποι από αυτοκίνητα και φορτηγά στους δρόμους ξεπλένονται στα ποτάμια κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος δήλωσε ότι έλαβε περισσότερες αναφορές για νεκρά ψάρια από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πολλά ανθοφόρα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των ορχιδέων, μαράθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι έντομα όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες που τρέφονται με νέκταρ και γύρη θα έχουν έχουν λιγότερη τροφή να φάνε, δήλωσε στο BBC News ο Ali Morse από τη Wildlife Trusts.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης περισσότερο νερό στα σπίτια τους. Τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο οι εταιρείες ύδρευσης προμήθευσαν 1,2 δισεκατομμύρια λίτρα νερό περισσότερο από ό,τι τους ίδιους μήνες του 2021, σύμφωνα με την Water UK.

Οι ειδικοί σε θέματα νερού λένε ότι τα ποτάμια και οι ταμιευτήρες, που παρέχουν μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκονται σε πιο υγιή κατάσταση από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, ο ξηρός καιρός είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στις προμήθειες νερού και αν συνεχιστεί ο ζεστός καιρός, οι προμήθειες αυτές θα μπορούσαν να εξαντληθούν γρήγορα.

H Water UK προτρέπει σπίτια και επιχειρήσεις να «συνεχίσουν να εξοικονομούν νερό για να βοηθήσουν στην προστασία από πιθανές μελλοντικές συνθήκες ξηρασίας».

Με πληροφορίες από BBC News

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back