Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 30-05-2022, 20:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αύξησε σε διψήφιο ποσοστό τη διαφορά του από τον απερχόμενο Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, αφού άλλος ένας κεντροδεξιός υποψήφιος εγκατέλειψε την κούρσα για την προεδρία, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου FSB, που χρηματοδοτήθηκε από την επενδυτική τράπεζα BTG, δείχνει ότι το 46% των ερωτηθέντων στηρίζουν τον Λούλα -από 41% τον Απρίλιο. Το ποσοστό του Μπολσονάρου παραμένει στο 32%, όσο ήταν και πριν από έναν μήνα.

Στον δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο, ο Λούλα θα κέρδιζε με ποσοστό 54%, έναντι 35% για τον Μπολσονάρου.

Ο διευθυντής του FSB Μαρσέλο Τοκάρσκι είπε ότι ο Μπολσονάρου αύξησε τα ποσοστά του τον Απρίλιο, αφού αποχώρησε από τη διεκδίκηση της προεδρίας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο. Ο Λούλα από την άλλη επωφελήθηκε από την αποχώρηση του Ζοάου Ντόρια, του πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάουλο, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπολσονάρου πληρώνει επίσης την οργή των Βραζιλιάνων για τις αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα. «Η αύξηση του πληθωρισμού, αλλά κυρίως ο φόβος των περισσότερων ψηφοφόρων ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους τρεις μήνες, στέκονται εμπόδιο στα σχέδια επανεκλογής του Μπολσονάρου», εξήγησε.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πόλωση σε αυτές τις εκλογές είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Οι κεντρώοι υποψήφιοι όλοι μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 13%, από 17% τον Απρίλιο και 24% τον Μάρτιο. Τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι απορρίπτουν και τους δύο κυριότερους υποψηφίους παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια: το 43% των ψηφοφόρων είπε ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ τον ηγέτη του αριστερού Κόμματος των Εργατών και το 59% ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων μεταξύ 27-29 Μαΐου και το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στις 2 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Xromoepilogi2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ηρων back