Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συνέλαβαν ύποπτο για την κυβερνοεπίθεση

Εικόνα του άρθρου Βουλγαρία: Συνέλαβαν ύποπτο για την κυβερνοεπίθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2019, 17:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε έναν 20χρονο υπήκοο της χώρας ως ύποπτο για τη μαζική κυβερνοεπίθεση στο σύστημα πληροφορικής της βουλγαρικής φορολογικής υπηρεσίας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

«Η εισβολή (στο σύστημα πληροφορικής της φορολογικής υπηρεσίας) πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία, στη Σόφια από έναν άνδρα 20 ετών», ανακοίνωσε ο Γιάροβ Κόλεβ, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης της κυβερνοεγκληματικότητας, στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV.

Ο ύποπτος συνελήφθη χθες Τρίτη το βράδυ στο γραφείο του στη Σόφια, όπου εργαζόταν πάνω στη βελτίωση της ασφάλειας συστημάτων πληροφοριών, διευκρίνισε ο Κόλεβ.

Πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν τη Δευτέρα μέιλ από ρωσική διεύθυνση όγκου περίπου 11 gigabytes με τα φορολογικά στοιχεία περίπου ενός εκατομμυρίου φυσικών και νομικών προσώπων στη Βουλγαρία. 

Η εφημερίδα 24 Chasa ανέφερε ότι ένα αρχείο που της στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιείχε περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο αριθμούς μητρώου και άλλα στοιχεία. Άλλα MME ανέφεραν ότι τα αρχεία χρονολογούνταν από το 2007.

Το μήνυμα που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης συνοδευόταν από υποτιμητικά σχόλια για την κυβερνοασφάλεια της βουλγαρικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήριζε «παρωδία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μλάντεν Μαρίνοφ έκανε λόγο χθες Τρίτη για επίθεση «από το εξωτερικό», η οποία «πλήττει την εθνική ασφάλεια», επισημαίνοντας ότι το μέιλ προήλθε από τη Ρωσία και αναφέροντας ότι ενδέχεται να συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση της Σόφιας να αποκτήσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16.

Σε αυτό το στάδιο «η έρευνα προσπαθεί να καθορίσει με βεβαιότητα αν (ο συλληφθείς) είναι ο δράστης της κυβερνοπειρατείας και αν είχε συνεργούς», υπογράμμισε ο Κόλεβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back