Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στις κάλπες για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια

Εικόνα του άρθρου Βουλγαρία: Στις κάλπες για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2023, 15:27
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ελπίζοντας να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια και να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ., ενώ τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 8 μ.μ. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα Δευτέρα.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι χαμηλή λόγω της απάθειας και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από τους πολιτικούς, οι οποίοι επανειλημμένα δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα έχει τη δική του πλειοψηφία ούτε αυτή τη φορά. Μπορεί, ωστόσο, να επιτύχει τη δημιουργία μιας σταθερής κυβερνητικής πλειοψηφίας; Και ακόμη, πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα τη δέσμευση της Βουλγαρίας ως μέλους της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο. με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Οι δύο ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία θεωρούνται φιλοευρωπαϊκές: η εκλογική συμμαχία PP-DB και το κόμμα GERB του μακροχρόνιου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του σχεδόν αδιάλειπτα από το 2009 έως το 2021. Το PP («Συνεχίζουμε για την αλλαγή») είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, του οποίου ο ηγέτης, Κίριλ Πέτκοφ, ήταν πρωθυπουργός για λίγους μήνες το 2022 -και τότε σε στενή συνεργασία με το DB («Δημοκρατική Βουλγαρία»)- με ένα κόμμα που έχει δεσμευτεί κυρίως για τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή ανατράπηκε με ψήφο δυσπιστίας, με τις καθοριστικές ψήφους του GERB του Μπορίσοφ.

Το GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») αυτοπροσδιορίζεται ως ένα συντηρητικό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αλλά εδώ και χρόνια, οι επικριτές του το κατηγορούν για βαθιά διαφθορά, επιθέσεις στο κράτος δικαίου και ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, θεωρώντας τον Μπορίσοφ ως έναν από τους κύριους υπαίτιους για τις σημερινές συνθήκες.

Ένας άλλος πολιτικός κατηγορείται επίσης ότι συνέβαλε αποφασιστικά στη βαθιά διαίρεση της Βουλγαρίας: ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP). Τυπικά, έχει κατά κύριο λόγο μόνο καθήκοντα εκπροσώπησης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγινε όλο και περισσότερο πολιτικός παίκτης. 

Ο Ράντεφ δεν έχει καταδικάσει απερίφραστα τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και έχει επίσης αρνηθεί την αποστολή όπλων στο Κίεβο - πιθανώς από σεβασμό στην παραδοσιακή ρωσόφιλη στάση πολλών Βουλγάρων. Επωφελούμενα είναι τα φιλορωσικά κόμματα όπως το Wazrashdane («Αναγέννηση»), το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εισέλθει στο νέο κοινοβούλιο ως τρίτο ή τέταρτο ισχυρότερο κόμμα - μαζί με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS), το οποίο εκπροσωπεί επισήμως τα συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας.

Με πληροφορίες από AP, DW



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back