ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Νέα νίκη των κεντροδεξιών

Εικόνα του άρθρου Βουλγαρία: Νέα νίκη των κεντροδεξιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2017, 13:48
ΚΟΣΜΟΣ

Τους εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναζητά πλέον ο Μπόικο Μπορίσοφ μετά τη χθεσινή νίκη του στις βουλγαρικές εκλογές. 

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB κέρδισε το 32,58% των ψήφων στις εκλογές, οι οποίες είναι οι τρίτες σε τέσσερα χρόνια, με τους σοσιαλιστές να έπονται με 26,8%, έπειτα από την καταμέτρηση του 89,7% των ψηφοδελτίων. Ακολουθεί η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,2%.

«Έχουμε ως χώρα την σπάνια ευκαιρία να αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο. Τους επόμενους μήνες πρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση καθώς και μια σταθερή αντιπολίτευση με αίσθημα ευθύνης. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη αλλά πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για να ενώσουμε το έθνος», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Μπορίσοφ. 

Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μπορίσοφ στην κυβέρνηση του οποίου ετοιμάζεται να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση:

«Αν το GERB μας απευθύνει πρόσκληση για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, δεν θα συμμετάσχουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ξεκαθαρίσαμε ότι τα προγράμματά μας είναι εντελώς αντίθετα και ως εναλλακτική πρόταση στο GERB στόχος μας είναι να αλλάξουμε το status quo».

Συνολικά στη Βουλή αναμένεται να μπουν τέσσερα ή πέντε κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back