ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους «αποσχιστές» Σέρβους

Εικόνα του άρθρου Βοσνία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους «αποσχιστές» Σέρβους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2024, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα πετάξουν τη Δευτέρα πάνω από τη Βοσνία για να υπογραμμίσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εδαφική ακεραιότητά της ενάντια σε «αποσχιστικές δραστηριότητες» των Σέρβων που έρχονται σε αντίθεση με τις ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1990, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο.

Η υπερπτήση θα αποτελέσει μέρος της διμερούς εκπαίδευσης αέρος-εδάφους που διεξάγεται μαζί με τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας σε περιοχές του βορρά της βαλκανικής χώρας που δεν ελέγχονται από τους Σέρβους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας γίνεται αναφορά στην αναζωπύρωση της αυτονομιστικής τάσης του Μίλοραντ Ντόντικ, του εθνικιστή, φιλορώσου ηγέτη της μεταπολεμικής σερβικής περιοχής της Βοσνίας, ο οποίος εδώ και καιρό ζητά την απόσχισή της και την ένταξή της στη γειτονική της σύμμαχο Σερβία.

«Αυτή η διμερής εκπαίδευση είναι ένα παράδειγμα προηγμένης στρατιωτικής συνεργασίας που συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και αποδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απέναντι στην συμφωνία Ντέιτον και την αποσχιστική δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον μεσολάβησε για τη συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992-95, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν δύο εκατομμύρια. Η συνθήκη χώρισε τη χώρα σε δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογραμμίσει ότι το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν προβλέπει δικαίωμα απόσχισης και θα δράσουν εάν κάποιος προσπαθήσει να αλλάξει αυτό το θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της συμφωνίας του Ντέιτον», προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Το βράδυ της Δευτέρας οι Σέρβοι της Βοσνίας θα αρχίσουν τους εορτασμούς για την ημέρα της αυτοανακηρυχθείσας κρατικής τους οντότητας, η οποία απαγορεύτηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας. Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί παρέλαση της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων.

Ο Ντόντικ απέρριψε την υπέρπτηση των αμερικανικών αεροσκαφών, λέγοντας ειρωνικά ότι θα συμβάλει στους εορτασμούς. 

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να προκαλέσει προβλήματα στα Βαλκάνια για να αποσπάσει την προσοχή από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βοσνία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η προσπάθεια έχει καθυστερήσει λόγω των αργών μεταρρυθμίσεων και των εσωτερικών διαιρέσεων.

Με πληροφορίες από Reuters, ABC. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ καταθέτει στεφάνι στο μηνμείο πεσόντων αγωνιστών στη Μπάνια Λούκα κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Δημοκρατίας, η οποία απαγορεύτηκε από το συνταγματικό δικαστήριο, στο ανατολικό Σαράγεβο. Πηγή: Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back