ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Καθέλκυσε υποβρύχιο με πυρηνικό οπλισμό

Εικόνα του άρθρου Βόρεια Κορέα: Καθέλκυσε υποβρύχιο με πυρηνικό οπλισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2023, 13:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα καθέλκυσε το πρώτο επιχειρησιακό «τακτικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης» και το ενέταξε στον στόλο που περιπολεί στα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας, ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το υποβρύχιο Νο 841 θα είναι ένα από τα κύρια «υποβρύχια επιθετικά μέσα της ναυτικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την τελετή καθέλκυσης την Τετάρτη.

Αναλυτές δήλωσαν στο Reuters, ότι το σκάφος φαίνεται να είναι ένα τροποποιημένο υποβρύχιο κλάσης Romeo της σοβιετικής εποχής, το οποίο η Βόρεια Κορέα απέκτησε από την Κίνα τη δεκαετία του 1970 και άρχισε να παράγει στη χώρα. Ο σχεδιασμός του, με 10 καταπακτές σωλήνων εκτόξευσης, έδειξε ότι πιθανότατα ήταν οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, είπαν οι αναλυτές.

Κατά την τελετή εκτόξευσης, ο Κιμ δήλωσε ότι ο εξοπλισμός του ναυτικού με πυρηνικά όπλα αποτελεί επείγον καθήκον και υποσχέθηκε περισσότερα υποβρύχια και επιφανειακά σκάφη εξοπλισμένα με τακτικά πυρηνικά όπλα για τις ναυτικές δυνάμεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να μετατρέψει και άλλα υπάρχοντα υποβρύχια σε πυρηνικά οπλισμένα σκάφη και να επιταχύνει την προσπάθειά της να κατασκευάσει τελικά υποβρύχια με πυρηνική ισχύ, δήλωσε ο Κιμ.

«Η επίτευξη μιας ταχείας ανάπτυξης των ναυτικών μας δυνάμεων ... είναι μια προτεραιότητα που δεν μπορεί να καθυστερήσει, δεδομένων ... των πρόσφατων επιθετικών κινήσεων και στρατιωτικών πράξεων των εχθρών», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σε ομιλία του, αναφερόμενος προφανώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας απαγορεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η καθέλκυση του υποβρυχίου προκάλεσε την καταδίκη της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back