ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Πρώτη Υπουργός η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν

Εικόνα του άρθρου Βόρεια Ιρλανδία: Πρώτη Υπουργός η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2024, 20:28
ΚΟΣΜΟΣ

Μια Ιρλανδή έγραψε ιστορία το Σάββατο, καθώς έγινε η πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, αφού η κυβέρνηση επέστρεψε στις εργασίες της μετά από διετές μποϊκοτάζ από τους συνδικαλιστές.

Η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο΄Νιλ διορίστηκε Πρώτη Υπουργός στην κυβέρνηση που σύμφωνα με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 μοιράζεται την εξουσία μεταξύ των δύο κύριων κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας - των Βρετανών συνδικαλιστών που θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Ιρλανδών που επιδιώκουν την ένωση με την Ιρλανδία. Η Βόρεια Ιρλανδία ιδρύθηκε ως ένα ενωτικό, προτεσταντικής πλειοψηφίας τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1921, μετά την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. 


Ο διορισμός ήρθε καθώς ο αντίπαλος του Σιν Φέιν, το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) έβαλε επίσημα τέλος στο διετές μποϊκοτάζ της κυβέρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας αφού κατέληξε αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για τη χαλάρωση εμπορικών τριβών.

Η Ο'Νιλ, 47 ετών, εξελέγη στη Συνέλευση του Στόρμοντ το 2007 και προέρχεται από οικογένεια Ιρλανδών ρεπουμπλικανών. Το κόμμα της, το Σιν Φέιν, ήταν συνδεδεμένο με τον μαχητικό Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό κατά τη διάρκεια των Ταραχών, μιας περιόδου περίπου 30 ετών βίαιων συγκρούσεων για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας που έληξε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Ο'Νιλ και η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή προς μια νέα γενιά πολιτικών του Σιν Φέιν που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην πολυετή αιματηρή σύγκρουση της επαρχίας ανάμεσα στους Ιρλανδούς, που επιδιώκουν την ένωση με την Ιρλανδία και τους φιλοβρετανούς Ενωτικούς που θέλουν να παραμείνει η επαρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως η πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το Σιν Φέιν είχε αποκλειστεί επί μακρόν από το πολιτικό κατεστημένο και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είναι τώρα επίσης το πιο δημοφιλές κόμμα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας πριν από τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από ΑΡ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back