Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βλαχλίδαι, 1872…

Εικόνα του άρθρου Βλαχλίδαι, 1872…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2020, 23:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον πεζόδρομο της Παπάζογλου, στον αριθμό 11, λίγο πιο κάτω από την πρώην Παπαζόγλειο Σχολή (με κατεύθυνση την οδό Κάνιγγος) υπάρχει μια διώροφη κατοικία, κλειστή. Πάνω από την πόρτα, ένα διακοσμητικό μοτίβο, το έτος κατασκευής και το όνομα του ιδιοκτήτη. Μια λιθανάγλυφη υπενθύμιση ενός μακρινού παρελθόντος: «Πέτρος/Παύλος Βλαχλίδαι 1872».

Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο διέμενε ο επί 21 χρόνια δήμαρχος (από το 1929 έως το 1950), ο μακροβιότερος δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων, Δημήτρης Βλαχλείδης. «Παύλος» ήταν το όνομα του πατέρα του. Ο Δημήτρης Βλαχλείδης γεννήθηκε το 1875 και ήταν γιατρός. Επί των ημερών του έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στα Γιάννενα, όπως η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση. Διάφοροι συγγραφείς, όπως ο Χρήστος Τσέτσης, γράφουν ότι στο σπίτι του Βλαχλείδη φιλοξενούνταν αρκετές φορές οι βασιλείς όταν επισκέπτονταν τα Γιάννενα.

Ο Βλαχλείδης πέθανε το 1951, σε ηλικία 76 ετών, ενώ δεν παντρεύτηκε ποτέ. Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, το δημοτικό συμβούλιο έδωσε το όνομά του σε δρόμο (πεζόδρομο σήμερα) των Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
Ευτυχία Πάτρα
Τον θυμόμαστε ακόμη και σήμερα τον δήμαρχο Βλαχλειδη!!! Μεγάλωσα σε αυτή τη γειτονιά και είναι χαραγμένο το όνομα τού Ηπειρώτη ευεργέτη γιατρού Βλαχλειδη!!! Έχω στη μνήμη μου τις καλύτερες αναμνήσεις στα Γιάννενα και δεν "σβήνουν" ποτε λόγω χρόνου!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back