ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Καμιά νέα συμφωνία για τα σιτηρά, εκτός αν…

Εικόνα του άρθρου Βλ. Πούτιν: Καμιά νέα συμφωνία για τα σιτηρά, εκτός αν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2023, 22:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ανυποχώρητος παραμένει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην εκ νέου ενεργοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας αν η Δύση δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας για τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Η ανακοίνωση του Πούτιν διέψευσαν τις ελπίδες ότι οι συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τη συμφωνία, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα μια σημαντική ανακοίνωση για την αναβίωση της συμφωνίας. Είπε ότι η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη -που και οι δύο μεσολάβησαν για την αρχική συμφωνία- έχουν καταρτίσει ένα νέο πακέτο προτάσεων για να ξεμπλοκάρει το ζήτημα.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, όπου συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες.


Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από τη διαπραγμάτευση εξαρτώνται πολλά. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιέλαιου και άλλων αγαθών στα οποία βασίζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα στοιχεία από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο οργάνωσε τις αποστολές στο πλαίσιο της συμφωνίας, δείχνουν ότι το 57% των σιτηρών από την Ουκρανία πήγε σε αναπτυσσόμενες χώρες, με κορυφαίο προορισμό την Κίνα.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν συχνά σημειώσει ότι η κίνηση της Ρωσίας άφησε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στο απυρόβλητο, καθώς τόσες πολλές ήταν αποδέκτες των σιτηρών.

Ίσως σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία, ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την παροχή δωρεάν σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες. Τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε αποστολές στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι η χώρα θα στείλει 1,1 εκατομμύρια τόνους φθηνών σιτηρών στην Τουρκία για επεξεργασία και παράδοση σε φτωχές χώρες.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν -αυταρχικοί ηγέτες που και οι δύο βρίσκονται στην εξουσία για περισσότερες από δύο δεκαετίες- λέγεται ότι έχουν στενή σχέση, η οποία καλλιεργήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, όταν ο Πούτιν ήταν ο πρώτος μεγάλος ηγέτης που προσέφερε την υποστήριξή του, αναφέρει το Associated Press.

Ο Τούρκος πρόεδρος τις διατήρησε κατά τη διάρκεια του 18μηνου πολέμου στην Ουκρανία. Η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της, αναδεικνυόμενη σε κύριο εμπορικό εταίρο και κόμβο εφοδιασμού για το υπερπόντιο εμπόριο της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης υποστηρίξει την Ουκρανία, στέλνοντας όπλα, συναντώντας τον Ζελένσκι και υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back