ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Βιονικοί Παραολυμπιακοί αγώνες» με ελληνική συμμετοχή

Εικόνα του άρθρου «Βιονικοί Παραολυμπιακοί αγώνες» με ελληνική συμμετοχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2016, 17:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τη δέκατη θέση κατέκτησε στην κατηγορία του, το ελληνικό αναπηρικό αμαξίδιο Laddroller στους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες» Cybathlon, που διεξήχθησαν χθες στη Ζυρίχη. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταξύ 12 συμμετεχόντων, το Laddroller -με οδηγό την αθλήτρια τον Παραολυμπιακών Καλλιόπη Λουφάκη- συγκέντρωσε 426 βαθμούς έναντι 660 του πρώτου, τoυ ελβετικού αμαξιδίου HSR Enhanced.

Πρόκειται για τους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες» και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με μια συμμετοχή: ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκεύασαν δύο νέοι άνθρωποι από τη Λάρισα. Η διαφορά με τους κανονικούς Παραολυμπιακούς, οι οποίοι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, είναι ότι στους τελευταίους παίρνουν μέρος αθλητές χωρίς βοήθεια από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Αντίθετα, στο Cybathlon επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών. Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που θα αποδείξει ότι τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή γίνονται όλο και πιο ασαφή.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο.

Η ανάπτυξή του άρχισε πριν από τρία χρόνια, παρουσιάσθηκε στη φετινή ΔΕΘ (πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο). Φέτος τον Ιούνιο, είχε μπει στη τελική δεκάδα σε διεθνή διαγωνισμό του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, ενώ προ ημερών παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες… 4Χ4, παρέχει έξτρα διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά. Οι αδελφοί Πετρωτοί έχουν κατοχυρώσει την πατέντα (διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του αμαξιδίου, ώστε να έχουν τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησής του στο μέλλον.


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι αγώνες, κόστους 5 εκατ. ευρώ, έγιναν στο Swiss Arena, διοργανώθηκαν από την πολυτεχνική σχολή της πόλης, το ΕΤΗ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης), μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ρόμπερτ Ρίνερ.

Στόχος είναι να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και πιο παραγωγικά. Θα συμμετάσχουν 59 ομάδες από 25 χώρες και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε έξι επιμέρους τομείς-αγωνίσματα. Δεν θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία, παρά μόνο μετάλλια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back