ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παρίσι 2024: Έρευνα για διαφθορά στα γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων

Εικόνα του άρθρου Παρίσι 2024: Έρευνα για διαφθορά στα γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2023, 01:06
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η γαλλική οικονομική αστυνομία πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης έρευνα στα κεντρικά γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη κατάχρηση δημόσιων πόρων και ευνοιοκρατία.

Τα κεντρικά γραφεία της SOLIDEO, του δημόσιου φορέα που είναι αρμόδιος για την παροχή ολυμπιακών και παραολυμπιακών υποδομών, ερευνήθηκαν επίσης στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που χρονολογείται από το 2022, μετά από έλεγχο της Γαλλικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, πρόσθεσε η εθνική οικονομική εισαγγελία (PNF).

Η προοπτική πιθανής διαφθοράς που αφορά συμβάσεις θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στη φήμη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει τονίσει στους υπουργούς του τη σημασία μιας επιτυχημένης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι οποίοι ανατέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα τον Ιούλιο του 2017, λίγους μήνες μετά την πρώτη εκλογή του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024, για τους οποίους ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόνι Εστανγκέ έχει ορκιστεί ότι θα είναι «υπεράνω πάσης υποψίας», θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Οι έρευνες συνέπεσαν με την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) την Τρίτη για να συζητηθούν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου των προετοιμασιών για τους Αγώνες του Παρισιού 2024.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε έρευνα από την αστυνομία στα κεντρικά γραφεία του Παρισιού 2024», δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΟΕ. «Ενημερωθήκαμε από το ‘Παρίσι 2024’ ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές σε αυτό το θέμα».


Το κόστος

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Αγώνων έχει εκτιναχθεί στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχική εκτίμηση των 6,6 δισεκατομμυρίων το 2017.

Μόνο οι υποδομές αναμένεται να κοστίσουν 4 δισ. ευρώ από την αρχική εκτίμηση των 3,2 δισ. ευρώ. Το κόστος είναι περιορισμένο, καθώς οι περισσότερες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Τα κύρια εργοτάξια είναι το Ολυμπιακό χωριό και το κολυμβητήριο στο Σεν Ντενί, βόρεια του Παρισιού.

Το κόστος της ασφάλειας, το οποίο σύμφωνα με το Cour des Comptes, το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της Γαλλίας, θα φθάσει τουλάχιστον τα 400 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει συμπεριληφθεί στον συνολικό προϋπολογισμό.


Η περίπτωση της Ιαπωνίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων γίνονται αντικείμενο έρευνας.

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020 αμαυρώθηκαν από σκάνδαλο, κατά το οποίο ένα κορυφαίο ιαπωνικό στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας συνελήφθη με πολλαπλές κατηγορίες για αποδοχή δωροδοκιών από αξιωματούχους άλλων εταιρειών.

Ως αποτέλεσμα, το «Παρίσι 2024» ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν πολιτική κατά της διαφθοράς για τη διοργάνωση των Αγώνων, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Αλλά το 2021, η γαλλική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς προειδοποίησε ότι υπήρχαν κίνδυνοι «σύγκρουσης συμφερόντων» εντός της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και της Solideo, επικαλούμενη «ασαφείς, ελλιπείς» διαδικασίες οι οποίες «δεν τηρούνταν και παρακολουθούνταν επαρκώς».

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back