ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας»

Εικόνα του άρθρου Βιβλιοπαρουσίαση: «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2022, 16:57
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι βιβλιοπαρουσιάσεις από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησαν δυναμικά. Σήμερα ανακοίνωσε μια ακόμη βιβλιοπαρουσίαση, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» και αφορά το βιβλίο του Αναστάσιου Καράμπαμπα «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» (εκδόσεις Ψυχογιός).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Σπύρος Γόγολος, φιλόλογος, συγγραφέας, ο Θρασύβουλος Παπαστρατής, ιστορικός και νομικός, και ο συγγραφέας κ. Καράμπαμπας, καθηγητής, ιστορικός και συγγραφέας, ειδικευμένος στο Ολοκαύτωμα και στην ιστορία του αντισημιτισμού.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται:

«Ίσως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα η εβραϊκή παρουσία δεν παρουσιάζει τέτοια ποικιλομορφία και ενδιαφέρον όσο στην Ελλάδα. Τα πρώτα ίχνη της μαρτυρούνται κατά την αρχαιότητα. Πιθανόν πρόκειται για τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εξελληνισμένοι Ρωμανιώτες, Σεφαραδίτες της Δυτικής Μεσογείου και Ασκεναζίτες της Κεντρικής Ευρώπης δημιουργούν ένα μοναδικό και πολύχρωμο μωσαϊκό κοινοτήτων, στο οποίο καθεμία αποτελεί αναπόσπαστη ψηφίδα, με τη δική της συναρπαστική ιστορία.

Η Θεσσαλονίκη ως η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, τα Ιωάννινα ως πρωτεύουσα των Ρωμανιωτών, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Διδυμότειχο, η Χαλκίδα, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, η Καβάλα, η Αθήνα, όλες μαζί αλλά και κάθε κοινότητα ξεχωριστά αναδεικνύονται ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και της πλούσιας ιστορίας της χώρας. Για πρώτη φορά, καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί επιστημονικά στην ελληνική βιβλιογραφία μια πλήρης και συνολική εικόνα της ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας, μέσα από μαρτυρίες, φωτογραφίες, ποιήματα και τραγούδια από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο μέχρι το Ολοκαύτωμα και μετέπειτα.

Επιχειρείται, επίσης, να αναδειχτεί σε όλο της το εύρος η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην οικονομική, πολιτιστική, πνευματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά και να «αποκαλυφθούν» οι χρυσές και οι μαύρες σελίδες της συμβίωσης των Ελλήνων Εβραίων με τους χριστιανούς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back