Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» στους δρόμους για τις τιμές στα καύσιμα

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» στους δρόμους για τις τιμές στα καύσιμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2018, 17:35
ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 124.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε σχεδόν 2.000 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων που διοργανώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμούς οδικών αρτηριών σε μια κινητοποίηση που ονομάζεται «Κίτρινα Γιλέκα» (από το γιλέκο που οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης) και ξεκίνησε ως αντίδραση κατά των υψηλότερων τιμών καυσίμων.

Καθώς πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα κοινωνικά μίντια στις αρχές του μήνα και φούντωσε χωρίς να έχει αναδείξει μέχρι στιγμής έναν αρχηγό και δεν καθοδηγείται ούτε από τα κόμματα ούτε από τα συνδικάτα, το κίτρινο γιλέκο είναι το βασικό στοιχείο αναγνώρισης.

Νωρίτερα σήμερα σε ένα οδικό μπλόκο στη Σαβουά, στη νοτιοανατολική Γαλλία, μια οδηγός πανικοβλήθηκε όταν είδε τους διαδηλωτές να αποκλείουν τον δρόμο και επιτάχυνε με αποτέλεσμα να χτυπήσει και να σκοτώσει μια διαδηλώτρια, δήλωσαν ο Καστανέρ και ο νομάρχης της περιοχής.


Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ

Από την αρχή του 2018 ξεκίνησε η γκρίνια κατά των αυξήσεων στα καύσιμα. Μέσα σ' ένα χρόνο οι αυξήσεις έφθασαν : +23% για το ντίζελ, +15% για την αμόλυβδη βενζίνη.

Βέβαια οι αυξήσεις, οφείλονται εν μέρει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες όμως προστίθενται οι συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας.

Προβάλλοντας το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης του ντίζελ, η κυβέρνηση επεδίωξε καταρχάς μέσω της φορολόγησης του ντίζελ, τη σύγκλιση στις τιμές στην αντλία με τη σούπερ αμόλυβδη.

Η σύγκλιση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με τη μείωση της αμόλυβδης, φώναξαν πολλοί. Αντ' αυτού η κυβέρνηση αιφνιδίασε τελευταία αυξάνοντας συγχρόνως και επιπλέον και την τιμή της αμόλυβδης.

Έτσι από τον προσεχή Ιανουάριο, στο όνομα της οικολογίας, η αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 4 λεπτά ανά λίτρο, το δε ντίζελ κατά 7 λεπτά ανά λίτρο.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, η τιμή του ντίζελ το 2021 θα φθάσει το 1,60/λίτρο ξεπερνώντας την τιμή της αμόλυβδης (1,59), το δε 2022 οι τιμές θα φθάσουν το 1,67 και 1,64 αντίστοιχα.

Το πρόβλημα των Γάλλων είναι ότι «για δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις ωθούσαν τους πολίτες να αγοράζουν ντίζελ αυτοκίνητα» όπως εξηγεί ο Φλαβιέν Νεβί οικονομολόγος και δήμαρχος του Σεμπαζά στην Ωβέρνη.

Πριν από 10ετία μάλιστα έδιναν και μια έξτρα βοήθεια, ένα είδος επιταγής, για την αγορά ντίζελ με συνέπεια τα ντίζελ αυτοκίνητα να καλύπτουν κατά το 2012, το 73% των πωλήσεων.

«Σήμερα με τις αυξήσεις οι οδηγοί νιώθουν παγιδευμένοι» λέει ο Νεβί, «20 εκατομμύρια ντίζελ αυτοκίνητα κυκλοφορούν καθημερινά, τα οποία έχουν ήδη χάσει την αξία τους, εάν θελήσουν να τα πωλήσουν. Παράλληλα ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Και είναι ωραία να μιλάμε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία έχουν ακόμα πολλά προβλήματα και κυρίως είναι ανύπαρκτα τα σημεία φόρτισης των μπαταριών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια» υπογράμμισε ο Φ.Νεβί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP. Φωτογραφία: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back