δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βελισσάριο όπως… Ελληνικό

Εικόνα του άρθρου Βελισσάριο όπως… Ελληνικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2024, 15:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης είχε συνάντηση σήμερα με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, στο γραφείο του τελευταίου στο Δημαρχείο. Η συνάντηση αυτή είχε προαναγγελθεί με το τέλος της σύσκεψης για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου που είχε γίνει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Εκ των πραγμάτων, το στρατόπεδο Βελισσαρίου (το οποίο συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε επίσημο επίπεδο, πάντως, η τοποθέτηση που έγινε από τον κ. Κοντογεώργη κάθε άλλο παρά διαφώτισε την όλη υπόθεση.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργού παρομοίασε κατ’ αναλογία το πρότζεκτ του Βελισσαρίου με αυτό που εξελίσσεται στο Ελληνικό. Η συσχέτιση βέβαια είναι λίγο υπερβολική. Το Ελληνικό των 6.200.000 τμ –μια αχανής έκταση γης στην οποία επιδιώκεται να φτιαχτεί μια πόλη με χιλιάδες κατοικίες, ουρονοξύστες, καζίνο, πάρκα, εμπορικό κέντρο κλπ.- το οποίο πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda Development. Για την κυβέρνηση δε της ΝΔ, η αστική ανάπλαση του Ελληνικού παρουσιάζεται ως ένα έργο ανάπτυξης.

Το στρατόπεδο Βελισσαρίου είναι 585 στρέμματα, και το διαχειρίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά να του παραχωρηθεί αυτή η έκταση, η οποία βρίσκεται μέσα στην πόλη. Την περίοδο αυτή έχει ανοίξει ένας γύρος διαπραγματεύσεων σε ένα συνεργατικό κλίμα, όπως δείχνουν τα πράγματα. «,Με συνεργασία και κοινές αποφάσεις θα προχωρήσει ‘όπως πρέπει’» είπε ο κ. Κοντογεώργης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο... ανάπτυξης της έκτασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

Μίλησε γενικότερα για συναντίληψη με τον κ. Μπέγκα για διάφορα θέματα της πόλης και είπε ότι θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας «για να έχουμε σε κοντινό ορίζοντα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «κοινή οπτική» και «ειλικρινή συνεργασία» και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Δήμο: η λίμνη, οι αστικές αναπλάσεις, το αεροδρόμιο, ο επικείμενος τοπικός χωρικός σχεδιασμός, η υποστελέχωση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης: η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, Σεραφείμ Λιάπης.

Ο λόγος της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στα Γιάννενα; Οι επερχόμενες ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3