ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Υπεύθυνη για το θάνατο μεταναστών η ελληνική ακτοφυλακή, λένε μάρτυρες

Εικόνα του άρθρου BBC: Υπεύθυνη για το θάνατο μεταναστών η ελληνική ακτοφυλακή, λένε μάρτυρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2024, 13:44
ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, όπως αναφέρουν μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό.

Οι εννέα είναι ανάμεσα σε περισσότερους από 40 ανθρώπους που φέρονται να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του εξαναγκασμού τους να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να τους βγάλουν ξανά στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε στην έρευνά μας ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

«Δείξαμε» αναφέρει στο ρεπορτάζ του το BBC «πλάνα από τη φόρτωση 12 ατόμων σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν "προφανώς παράνομο" και "διεθνές έγκλημα".»

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για αναγκαστικές επιστροφές - σπρώχνοντας ανθρώπους πίσω προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το BBC υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι επήλθαν ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Η έρευνά του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η οποία παρουσιάζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του σταθμού με τίτλο, Dead Calm: Killing in the Med?

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3