ΚΟΣΜΟΣ

Το Βατικανό παραδίδει στοιχεία για την εξαφάνιση της Εμανουέλας Ορλάντι

Εικόνα του άρθρου Το Βατικανό παραδίδει στοιχεία για την εξαφάνιση της Εμανουέλας Ορλάντι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2023, 00:45
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βατικανό δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παραδώσει στοιχεία για την εξαφάνιση της 15χρονης κόρης ενός υπαλλήλου του πριν από 40 χρόνια στον εισαγγελέα της Ρώμης.

Η Εμανουέλα Ορλάντι, η οποία ήταν κόρη ενός ενός κλητήρα του Βατικανού και ζούσε εντός των τειχών της ιερής πόλης, εξαφανίστηκε το καλοκαίρι του 1983 ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από ένα μάθημα μουσικής στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το Βατικανό -το οποίο έχει βρεθεί υπό έλεγχο όλα αυτά τα χρόνια για τους χειρισμούς του στην υπόθεση- ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι είχε ξεκινήσει νέα έρευνα.

Σε ανακοίνωσή του, το Βατικανό ανέφερε ότι το γραφείο του Αλεσάντρο Ντίντι, του προϊσταμένου του Βατικανού για τη δικαιοσύνη, «συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στα διάφορα ιδρύματα του Βατικανού και της Αγίας Έδρας, ενώ παράλληλα αναζήτησε στοιχεία μέσω συνομιλιών με τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για ορισμένα γραφεία την εποχή των γεγονότων».

Ο Ντίντι δήλωσε μέσω του γραφείου Τύπου του Βατικανού ότι βρήκε «κάποια στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης». Ως εκ τούτου, το γραφείο του θα αποστείλει «όλα τα σχετικά έγγραφα των τελευταίων εβδομάδων στον εισαγγελέα της Ρώμης, ώστε να τα εξετάσει και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση που θεωρεί πιο κατάλληλη».

Δεν ήταν σαφές σε τι αναφέρονται τα έγγραφα, αν είναι νέα ή προέρχονται από αρχεία.

Η Ορλάντι εξαφανίστηκε στις 22 Ιουνίου 1983 μετά από ένα μάθημα σε μια μουσική σχολή δίπλα στην καθολική εκκλησία Sant'Apollinare Opus Dei κοντά στην Πιάτσα Ναβόνα στη Ρώμη.

Ο πατέρας της, Ερκόλε Ορλάντι, ο οποίος πέθανε το 2004, εργαζόταν για το Ινστιτούτο για τα Έργα της Θρησκείας στην Αγία Έδρα. Η μητέρα της, Μαρία Ορλάντι, εξακολουθεί να ζει στο οικογενειακό διαμέρισμα στο Βατικανό. Ο αδελφός της, Πιέτρο Ορλάντι, έχει περάσει τη ζωή του προσπαθώντας να αποκαλύψει τι συνέβη στην αδελφή του και έχει κατηγορήσει συχνά το Βατικανό για απόκρυψη πληροφοριών.

Έχει καλέσει σε συγκέντρωση αυτή την Κυριακή στη Ρώμη μπροστά από το Castel Sant' Angelo, την τελευταία τοποθεσία που πιστεύεται ότι μπορεί να είναι θαμμένο το πτώμα της νεαρής κοπέλας. Ο Ορλάντι διοργανώνει συγκεντρώσεις κάθε χρόνο γύρω από την επέτειο της εξαφάνισης.


Σειρά στο Netflix

Μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων του Netflix από τον Mark Lewis με τίτλο Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi, που κυκλοφόρησε πέρυσι προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για την υπόθεση και ανέδειξε αρκετές από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας, μεταξύ των οποίων ότι η απαγωγή της συνδεόταν με τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στη φυλακή για μια απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παύλου Β' στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το 1981.

Έρευνες για τη σορό της Ορλάντι έχουν διεξαχθεί πολλές φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν το 2018 στην πρεσβεία της Αγίας Έδρας στην Ιταλία στο κέντρο της Ρώμης, αλλά δήλωσε ότι οι εξετάσεις DNA δεν έδειξαν ταύτιση.

Ένα χρόνο αργότερα, το Βατικανό συμφώνησε να γίνει εκταφή δύο πριγκιπισσών (της Σόφι φον Χόχενλοχε, και της Καρλότα Φεντερίκα του Μεκλεμβούργου) που πιστεύεται ότι ήταν θαμμένες στο νεκροταφείο του Τευτονικού Κοιμητηρίου μέσα στην πόλη του Βατικανού. Τα λείψανα των πριγκιπισσών δεν βρέθηκαν στον τάφο, ούτε του Ορλάντι, αλλά δύο οστεοφυλάκια βρέθηκαν κάτω από μια μυστική πόρτα στο νεκροταφείο.

Στη φωτογραφία ο αδελφός της Εμμανουέλας Ορλάντι, Πιέτρο, σε μια από τις συγκεντρώσεις του

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back