Συχνά τα αρωματικά φυτά διαφημίζονται ως η νέα «χρυσή» επιχειρηματική ευκαιρία στην Ελλάδα της κρίσης, αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα: από τους ανεπαρκείς πιστοποιημένους σπόρους μέχρι την ανεξέλεγκτη συλλογή αυτοφυών με ακατάλληλες μεθόδους.
Πόσοι και πόσοι δεν έχουν σκεφτεί να «επενδύσουν» σε αυτά... Μόνο που η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή, και λίγοι τελικά επιχειρούν προς αυτήν την κατεύθυνση, παίρνοντας το ρίσκο τους. Στο νομό Ιωαννίνων οι καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μετά βίας ξεπερνούν τα 50 στρέμματα. Καλλιέργεια αρωματικών φυτών σημαίνει αγροτική ζωή σε μεγάλο βαθμό, με όλες τις δυσκολίες που αυτή περιλαμβάνει.
Μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις τέτοιων καλλιεργειών στην Ήπειρο είναι η «Myrtali», που μετράει ήδη τρία χρόνια ζωής. Πρόκειται για μια μονάδα καλλιέργειας και τυποποίησης βιολογικών αρωματικών φυτών με βάση τα Πετράλωνα, στα Γραμμενοχώρια Ιωαννίνων, σε μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο 750 μ. «Ξεκινήσαμε με μια πειραματική καλλιέργεια τσαγιού και ρίγανης σε πέντε στρέμματα συνολικά. Σήμερα έχουμε 27 στρέμματα και ετοιμάζουμε για καλλιέργεια άλλα 20. Θέλουμε να φτάσουμε στα 100» μας λέει η Βάσω Κασκανάκου, που, με τη βοήθεια του αδελφού της, «χτίζει» βήμα βήμα τη «Myrtali». Τα παραγόμενα προϊόντα δεν είναι μόνο ρίγανη και τσάι, αλλά και μελισσόχορτο, θυμάρι, δεντρολίβανο, τίλιο, βασιλικός, αρωματικές τριανταφυλλιές και άλλα.
Την επαγγελματική ενασχόλησή της με τα αρωματικά φυτά την αποφάσισε μετά από πολλή ενημέρωση. Η καλλιέργεια που κάνει δεν είναι μόνο βιολογική (με πιστοποίηση) αλλά και ξηρική, με το φυτό να εξαρτάται από τις βροχερές ή μη διαθέσεις της φύσης. Όπως μας λέει η ίδια, το σύνηθες είναι να μην επιλέγεται η ξηρική καλλιέργεια, καθώς δεν αποδίδει σε ποσότητα όσο μια αρδευόμενη καλλιέργεια. «Το προϊόν όμως είναι πιο ποιοτικό» τονίζει. Και η ποιότητα είναι το ζητούμενο για την ίδια. Δίνει δε μεγάλη σημασία όχι μόνο στον τρόπο καλλιέργειας, αλλά στη συλλογή και τη διαλογή του φυτού από τα αγριόχορτα κι άλλες ουσίες. Μόνο έτσι εξάλλου το αρωματικό φυτό αποκτά μια υπεραξία.
Η μεταποίηση-τυποποίηση του προϊόντος ήταν μονόδρομος. «Μπορείς να καθίσεις στο χωράφι σου και να έρθει να σου πάρει το προϊόν ένας μεγαλέμπορος σε εξευτελιστική τιμή ή μπορείς να το επεξεργαστείς και να το τυποποιήσεις ο ίδιος για να το διαθέσεις στην αγορά. Προσωπικά, δεν έβλεπα άλλη επιλογή από τη δεύτερη» μας λέει η κ. Κασκανάκου. Αναμφίβολα, η διάθεση ενός προϊόντος δεν είναι εύκολο πράγμα. Ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, η κ. Κασκανάκου είναι αισιόδοξη και προσδοκά σε μεγαλύτερη διάθεση των προϊόντων της στο εξωτερικό.
Αυτό που λέει πάντως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο είναι ότι η ενασχόληση με τα αρωματικά φυτά δεν μπορεί να είναι χόμπι σε καμία περίπτωση. «Ακόμα και όταν οι καλλιέργειες δεν είναι όλο τον χρόνο, η μεταποίηση απαιτεί πολύ χρόνο. Γενικά δεν είναι μια εύκολη δουλειά» αναφέρει.