ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βαρύτητα: Εργαλείο στην πρόγνωση των σεισμών;

Εικόνα του άρθρου Βαρύτητα: Εργαλείο στην πρόγνωση των σεισμών;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2017, 15:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ανίχνευση μικρών αλλαγών στη βαρύτητα, κατά το χτύπημα ενός σεισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τη σωτηρία πολλών ζωών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Επανεξετάζοντας τα δεδομένα από τον τεράστιο σεισμό της Ιαπωνίας το 2011, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεταβολές της βαρύτητας θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει τους ανθρώπους για την πραγματική κλίμακα του σεισμού τρία λεπτά μετά την έναρξή του.

Τα ευρήματα αποτελεούν μέρος μιας ξεχωριστής μελέτης (η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής), σύμφωνα με την οποία το 2018 προβλέπει την αύξηση των σεισμών, λόγω της ελαφράς επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο σεισμός στα ανοιχτά της ακτής του Ειρηνικού στο Τοχόκου, μεγέθους 9,0 Ρίχτερ, που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να αλλάξει ελαφρώς την έλξη βαρύτητας της πληγείσας περιοχής. Στο έδαφος (όπου οι βαρυτικές μετατοπίσεις είναι ελάχιστα αισθητές), χρειάστηκαν 3 ώρες για να υπολογίσει το σωστό μέγεθος η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το οποίο αρχικά είχε εκτιμήσει σε 7,9 Ρίχτερ.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα σήματα βαρύτητας, που ταξιδεύουν με περισσότερα από 289.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, ήταν πιο εμφανή στους σταθμούς παρακολούθησης μεταξύ 1.000 και 2.000 χλμ. από το επίκεντρο του σεισμού. Με την ταχύτητα αυτή, τα σήματα είχαν αρκετό χρόνο για να καταγραφούν πριν την εμφάνιση των σεισμικών κυμάτων.

Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός της Ιαπωνίας, στο Τοχόκου, προκάλεσε ένα τσουνάμι που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 15.000 ανθρώπων, και κατέστρεψε τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα -η εκκαθάριση οποίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μεταξύ 30 και 40 χρόνια.

Παρόλο που δεν είμαστε ακόμη κοντά στην πρόβλεψη των σεισμών, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι (η αναθεωρημένη) μέθοδός τους θα μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανίχνευση σεισμών μεγέθους 8,5 και πάνω, οι οποία είναι αρκετά μεγάλοι για να παράγουν μετρήσιμα σήματα βαρύτητας.

Πηγή: Εngadget

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back