ΘΕΑΤΡΟ

«Βάκχες», με έναν δυνατό θίασο και με μουσική των Θραξ Πανκc

Εικόνα του άρθρου «Βάκχες», με έναν δυνατό θίασο και με μουσική των Θραξ Πανκc
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2021, 22:16
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι «Βάκχες» του Ευριπίδη ετοιμάζονται για την πρεμιέρα τους στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, αύριο 16 Ιουλίου, στις 21:00. Μια από τις πιο ωραίες αρχαίες τραγωδίες αλλά παράλληλα και μια από τις πιο «επικίνδυνες» λόγω του ρευστού της χαρακτήρα, σύμφωνα και με τη σκηνοθέτη, τη Νικαίτη Κοντούρη.

Οι «Βάκχες» με έναν δυναμικό θίασο και με τη μουσική των Θραξ Πανκc ξεκινούν, λοιπόν, το επίσημο ταξίδι τους από τα Γιάννενα, από τη στιγμή που στην παραγωγή της παράστασης, εκτός από την Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna, συμμετέχει και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το αποκορύφωμα της περιοδείας θα είναι οι τρεις παραστάσεις στην Επίδαυρο στα μέσα Αυγούστου.

«Η ιστορία των Βακχών ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια» θύμισε η κα Κοντούρη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, έχοντας στο πλευρό της τους ηθοποιούς Άκη Σακελλαρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Ιωάννα Παππά, Δημήτρη Πετρόπουλο και Κώστα Ασπιώτη. Οι «Βάκχες» ήταν να παρουσιαστούν πέρσι το καλοκαίρι, αλλά τα της πανδημίας άλλαξαν τον σχεδιασμό. «Καταφέραμε να φτάσουμε σε παράσταση» είπε χαρακτηριστικά η κα Κοντούρη.

Μιλώντας για τις Βάκχες και γενικότερα για την αρχαία τραγωδία, ανέφερε ότι «στην τραγωδία τίθενται μόνο ερωτήματα κι όποιος ψάχνει να βρει απαντήσεις, μάλλον αποτυγχάνει». Πρόσθεσε δε ότι «καταφέρνουμε να παρουσιάσουμε με καθαρή, σύγχρονη ματιά το έργο του Ευριπίδη», δίνοντας τον λόγο στους ηθοποιούς.

Ο Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος) μίλησε για τον ρόλο του, για τον θεό Διόνυσο που εξανθρωπίζεται σιγά σιγά και για συναισθήματα στα όρια, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας) έδωσε έμφαση στη συνομιλία των ηθοποιών με το έργο αλλά και στον ρόλο που έχει στην παράσταση η μουσική των Θραξ Πανκc, η Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας) αναφέρθηκε στις προκλήσεις του έργου, ο Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος) υπενθύμισε τη στενή συνεργασία που είχε για χρόνια με το ΔΗΠΕΘΙ και στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική βαρύτητα του έργου του Ευριπίδη και στη σημασία της χειραγώγησης, ενώ ο Κώστας Ασπιώτης (με καταγωγή από τα Γιάννενα, όπως και η σκηνοθέτης) εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι θεατές «θα απολαύσουν μια ωραία ιστορία και ένα δυνατό έργο».

Στη συνέντευξη Τύπου, το καλωσόρισμα στον θίασο έκανε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή –ένα ΔΗΠΕΘΕ που προσπαθεί να αποδείξει έστω και την τελευταία στιγμή ότι μπορεί να στηρίξει μια συμπαραγωγή όπως πρέπει.

Τον θίασο συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Τάκαλου στον ρόλο της Αγαύης. Τον Χορό αποτελούν η Ιουλία Γεωργίου, η Θάλεια Γρίβα, η Σμαράγδα Κακκίνου, η Σοφία Κουλέρα, η Φραγκίσκη Μουστάκη, η Ελένη Στεργίου και η Ιωάννα Τζίκα.

Η υπόθεση: Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιου, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Τιμή εισιτηρίου 18 ευρώ, και 15 ευρώ το μειωμένο.

Προπώληση: viva.gr, κιόσκι κεντρικής πλατείας, βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Χαρτέξ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back