ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Ένας σεισμός, μια πυρηνική δοκιμή και οι βόμβες υδρογόνου (upd)

Εικόνα του άρθρου Β. Κορέα: Ένας σεισμός, μια πυρηνική δοκιμή και οι βόμβες υδρογόνου (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2017, 12:12
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με «επιτυχία» βόμβα υδρογόνου, μια βόμβα πολύ πιο ισχυρή από την ατομική.

Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την σημερινή δοκιμή «απόλυτα επιτυχημένη» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».


Ένας μεγάλος σεισμός καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα, αποτέλεσμα της έκτης πυρηνικής δοκιμής στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, εξετάζοντας στοιχεία από την υπηρεσία καιρού και άλλες πληροφορίες, ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πυρηνική δοκιμή», δήλωσε ο Τάρο Κόνο στους δημοσιογράφους.

Αμερικανοί σεισμολόγοι είπαν ότι ο σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στα βορειοανατολικά της χώρας προήλθε από μια «πιθανή έκρηξη», και ήταν η περιοχή όπου η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές.

Πριν τις ύποπτες δονήσεις, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA είχε μεταδώσει φωτογραφίες που εικόνιζαν τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν να επιθεωρεί την τοποθέτηση μίας «πιο προηγμένης» υδρογονοβόμβας σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Δεν είναι γνωστό εάν η πιθανή δοκιμή έγινε με βόμβα υδρογόνου. Πάντως, η Πιονγκγιάνγκ είχε ισχυριστεί ότι και η πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου του 2016 ήταν υδρογονική.

Σύμφωνα πάντα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων η βόμβα μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού πυραύλου και ο ηγέτης της Β. Κορέας παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία.

Τους τελευταίους μήνες το καθεστώς πραγματοποιεί συνεχείς δοκιμές πυραύλων με βεληνεκές ικανό για να πλήξουν ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από λίγες ημέρες εκτοξεύθηκε πύραυλος που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, μια κίνηση που ο Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε απειλή ανεύ προηγουμένου για τη χώρα του.

Προηγήθηκαν απειλές της Πιονγκγιάνγκ για πλήγμα στη νήσο Γκουάμ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως η Β. Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» εάν απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ.

Πηγή: BBC, Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3