ΚΟΣΜΟΣ

B. Κορέα: Ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης

Εικόνα του άρθρου B. Κορέα: Ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2023, 11:14
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε προσομοίωση πυρηνικού πλήγματος «καμένης γης» σε στόχους σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αντιδρώντας σε συμμαχικά γυμνάσια που, όπως είπε, ισοδυναμούν με σχέδια για προληπτική πυρηνική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης περιέγραψαν με ασυνήθιστες λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο ο Βορράς οραματίζεται έναν πιθανό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης οποιασδήποτε επίθεσης χτυπώντας τον Νότο με πυρηνικά όπλα και στη συνέχεια σαρώνοντας για να καταλάβει το έδαφός του.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν αργά την Τετάρτη σε μια «άσκηση τακτικού πυρηνικού πλήγματος που προσομοιώνει πλήγματα καμένης γης σε μεγάλα κέντρα διοίκησης και επιχειρησιακά αεροδρόμια» στη Νότια Κορέα.

«Η άσκηση έχει στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς» που «μας προκαλούν με στρατιωτικές απειλές όπως η ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών μέσων παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας», ανέφερε ο στρατός.


Οι πρώτες αντιδράσεις

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη ασφαλείας μετά την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας αργά το βράδυ, η οποία ακολούθησε τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας την περασμένη εβδομάδα να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο.

«Αυτές οι συμπεριφορές συνιστούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

Η Ιαπωνία θα αναχαιτίσει τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας εάν πετάξουν πάνω από το ιαπωνικό έδαφος, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο.


Ρεκόρ δοκιμών

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει φέτος αριθμό ρεκόρ δοκιμών όπλων. Οι τελευταίες έρχονται μία ημέρα πριν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ολοκληρώσουν τις 11ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις Ulchi Freedom Shield.

Στις αμυντικές ασκήσεις συμμετείχε τουλάχιστον ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B που πετούσε πάνω από την κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την Τρίτη μια άσκηση που προετοίμαζε τους ανώτατους διοικητές του για ολοκληρωτικό πόλεμο με τον Νότο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επανειλημμένα ορκιστεί να αυξήσει την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών της χώρας του και την ανάπτυξη ισχυρότερων όπλων.

Η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε φέτος τις τακτικές δοκιμές των πυραύλων της, αφού εκτόξευσε έναν αριθμό ρεκόρ το 2022 - μεταξύ των οποίων και πυραύλους ικανούς να φθάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες προσπάθησε επίσης, ανεπιτυχώς, να εκτοξεύσει δύο διαστημικούς δορυφόρους.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία: NK NEWS



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back