ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Ξεκίνησε στρατιωτικές επιχείρησεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Εικόνα του άρθρου Αζερμπαϊτζάν: Ξεκίνησε στρατιωτικές επιχείρησεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2023, 22:26
ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις σε περιοχές της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αρμενίων.  

Οι εντάσεις στον Νότιο Καύκασο είναι υψηλές εδώ και μήνες γύρω από τον αποσχισθέντα θύλακα. Το Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μέρος του διοικείται από αποσχισθείσες αρμενικές αρχές που λένε ότι η περιοχή είναι η πατρογονική τους πατρίδα. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο δύο πολέμων -ο τελευταίος το 2020- μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι σαφές αν οι ενέργειες του Μπακού θα προκαλέσουν μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας που θα τραβήξει στη γειτονική Αρμενία ή θα είναι μια πιο περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά υπήρχαν ήδη σημάδια πολιτικών επιπτώσεων στο Ερεβάν, όπου ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν μίλησε για εκκλήσεις για πραξικόπημα εναντίον του.

Οι μάχες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, η οποία διασχίζεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου η Ρωσία -απορροφημένη από τον δικό της πόλεμο στην Ουκρανία- προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της μπροστά στο μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Δυνατοί και επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί μεταδόθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Καραμπάχ, το οποίο το Αζερμπαϊτζάν ονομάζει Χανκέντι, την Τρίτη.

Ο αυτονομιστής διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καραμπάχ, Gegham Stepanyan, δήλωσε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των πληγμάτων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για την πρόθεσή του να «αφοπλίσει και να εξασφαλίσει την αποχώρηση των σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από τα εδάφη μας, (και) να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές τους υποδομές».

Είπε ότι στοχεύει μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας «όπλα υψηλής ακρίβειας» και όχι αμάχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας που αποκάλεσε «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».


Βλέπει «εθνοκάθαρση»

Οι άμαχοι ήταν ελεύθεροι να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένου ενός προς την Αρμενία, ο πρωθυπουργός της οποίας, ο Πασινιάν, δήλωσε ότι η προσφορά έμοιαζε με άλλη μια προσπάθεια του Μπακού να πείσει τους εθνοτικούς Αρμένιους να εγκαταλείψουν το Καραμπάχ στο πλαίσιο μιας εκστρατείας «εθνοκάθαρσης», όπως την αποκάλεσε, κατηγορία που το Μπακού αρνείται.

Οι εθνοτικές αρμενικές δυνάμεις στο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούσαν να διασπάσουν την άμυνά τους μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά ότι προς το παρόν κρατούν τη γραμμή.

Η Αρμενία, η οποία διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων για ζητήματα σχετικά με το μέλλον του Καραμπάχ, καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «πλήρους κλίμακας επίθεση» του Μπακού κατά του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβαρδίζει πόλεις και χωριά.

«Ορμώμενο από την αίσθηση της ατιμωρησίας, το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη για την επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν 



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back