Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αυτοί που ξοδεύουν, δεν προσγειώνονται Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Αυτοί που ξοδεύουν, δεν προσγειώνονται Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2020, 11:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η μόνιμη αγωνία των τοπικών αρχών και τουριστικών επιχειρήσεων, είναι η «τόνωση του τουρισμού». Η Ήπειρος, φέτος το καλοκαίρι, βρέθηκε σε μια παράξενη θέση, καθώς, η έτσι και αλλιώς χαμηλή (πλην αναπτυσσόμενη) θέση της στο «παιχνίδι» του ελληνικού τουρισμού, τη διέσωσε από το γενικό ναυάγιο.

Η διστακτικότητα των επισκεπτών και η γενική «έκτακτη ανάγκη» της πανδημίας, περιόρισαν την κίνηση. Οι εξαιρετικά αμφίβολοι κυβερνητικοί χειρισμοί, έκαναν τα πράγματα χειρότερα, κατά περίπτωση.

Πώς όμως θα αναπτυχθεί ο τουρισμός της περιοχής και ιδιαίτερα, των Ιωαννίνων; Πριν από λίγες μέρες, ο ειδικός συνεργάτης της δημοτικής αρχής Σπύρος Πέγκας, έλεγε ότι το στοίχημα είναι το αεροδρόμιο.

Δεν έλεγε κάτι καινούργιο, καθώς από το 2014 και μετά, η ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης, συν η επιτάχυνση των εργασιών και η, έστω «κουτσουρεμένη» εκδοχή του αερολιμένα Ιωαννίνων, ήταν σε πρώτο πλάνο. Όντως, μια σχετική ανάκαμψη επιτεύχθηκε. Ωστόσο, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Ένα από αυτά, είναι να υπάρξει αντιστοιχία μεταξύ των βασικών επισκεπτών της Ηπείρου, που έρχονται μέσω αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Τα στοιχεία δύο μελετών του ΙΝΣΕΤΕ και η σύγκριση των βασικών «αγορών» με την αεροπορική κίνηση, είναι ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα, οι Γερμανοί είναι εκείνοι που το 2019 έμειναν περισσότερο στην Ήπειρο και άφησαν τα περισσότερα χρήματα. Είναι επίσης εκείνοι που χρησιμοποιούν περισσότερο το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα.

Το 2019 ήρθαν 4.059.241 γερμανοί τουρίστες με αεροπλάνο στη χώρα.

Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν προσγειώθηκε κανείς τους. Το 2018, χρονιά… ρεκόρ, ήρθαν 137 και το 2017 μόλις ένας.

Φυσικά, πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στο Άκτιο: 38.787 γερμανοί επιβάτες ήρθαν το 2019, αυξημένοι κατά 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα ίδια και με την Αγγλία, που ήταν η δεύτερη χώρα σε διανυκτερεύσεις και τρίτη έσοδα: Μόνο το 2018 ήρθαν 8 άτομα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και αυτοί είναι όλοι οι επιβάτες από την Αλβιώνα, τα τρία τελευταία χρόνια. Στο Άκτιο, ήρθαν 88.219 επιβάτες το 2019, αυξημένοι κατά 12,3% σε σχέση με το 2018.    

Η Ιταλία ήταν τρίτη στις διανυκτερεύσεις, στην Ήπειρο. Οι μόνοι 2 ιταλοί επιβάτες που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ήταν το 2017. Πέρυσι, στο Άκτιο, ήρθαν 19.855 επιβάτες από την Ιταλία, αυξημένοι κατά 13,2%.

Φυσικά, το Άκτιο έχει το πλεονέκτημα των διεθνών πτήσεων το καλοκαίρι, το οποίο επιζητά το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Επίσης, αντικατοπτρίζει και τη διαφορά μεταξύ των δύο σημείων προσέγγισης, την οποία πρέπει να καλύψουν με κάποιο τρόπο οι σχεδιάζοντες το τουριστικό εγχείρημα των Ιωαννίνων…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back