Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Αυτό το δείπνο ήταν ξεχωριστό

Εικόνα του άρθρου Αυτό το δείπνο ήταν ξεχωριστό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2018, 14:54
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στον πεζόδρομο της  Ζάππα, σε μια από τις παλιές γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων, ένα βράδυ υπό βροχή, οι γαστρονομικές ιστορίες άρχισαν να ξετυλίγονται. Να «μιλούν» για το παρελθόν, να επαναφέρουν μνήμες, αστείες, γλυκόπικρες και μελαγχολικές, να ταξιδεύουν σε δείπνα που έγιναν ή δεν έγιναν και να προκαλούν…

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το βράδυ της Δευτέρας έστρωσε τραπέζι, με καλεσμένους 100 άτομα. Ένα διαφορετικό δείπνο, με 12 ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς να αναλαμβάνουν το «σκάλισμα» της μνήμης των συνδαιτυμόνων, με λογοτεχνικά κείμενα να αποτελούν τη «μαγιά». Συμπράττοντες και οι μουσικοί. Λόγος, μουσική και κίνηση, όλα μαζί, να συνεργάζονται… Και το άρωμα του δεντρολίβανου να συνοδεύει τις γαστρονομικές ιστορίες.


Το σκηνικό στον πεζόδρομο της Ζάππα ήταν σίγουρα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Ένας μικρός πεζόδρομος μεταμορφώθηκε σε μια σκηνή συμποσίου. Τα τραπέζια στη σειρά, με «ματσάκια» ελιάς και δεντρολίβανου, αλλά και ψωμάκια, να στολίζουν το σκηνικό, ενισχύοντας τις γαστρονομικές ιστορίες (η σκηνογραφία ήταν του Richard Lucas). Και τα γειτονικά καταστήματα να υπενθυμίζουν με τον τρόπο τους την ιστορικότητα της περιοχής. Το όλο δρώμενο έγινε με τη βοήθεια στεγάστρων. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αποφάσισε να μη φοβηθεί τη βροχή (που δυστυχώς έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος όλων των διοργανωτών), να μην ανακοινώσει καμία αναβολή και να πάρει τα μέτρα του. Ίσως εντέλει, οι γαστρονομικές ιστορίες απαιτούσαν τη βροχή.



Τα λογοτεχνικά κείμενα που επιλέχτηκαν να διαβαστούν, ήταν διάφορα: Από Βολταίρο, Κατερίνα Σχινά και Οδυσσέα Ελύτη μέχρι Σούζαν Σόνταγκ, Γιάννη Πάσχο και Γιώργο Χουλιαρά. Άλλα από αυτά τρυφερά, άλλα αστεία, άλλα πονεμένα, άλλα βασανιστικά. Τα περί γαστρονομίας εξάλλου αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο κάθε πολιτισμού, κάθε κοινωνίας. Δείχνουν τον πλούτο, δείχνουν όμως και τη φτώχια.

Η μουσική υπόκρουση είχε τον δικό της σημαντικό ρόλο στο όλο δρώμενο. Οι ηθοποιοί του Εργαστηρίου Αφηγηματικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ και οι επαγγελματίες ηθοποιοί έδεσαν μεταξύ τους, με τον έναν να δίνει τη «σκυτάλη» στον άλλον. Αφηγήθηκαν, χόρεψαν και τραγούδησαν (ιδιαίτερη μνεία στις «Συνταγές μαγειρικής» των Χαΐνηδων). Η αφήγηση έκλεισε με το ποίημα του Γιώργου Χουλιάρα «Μολύβι στο ψωμί»(ψωμί γλυκό ψωμί, ψωμί πικρό, της κοινωνίας και του έγκλειστου, ψωμί της μάνας μου και του πατέρα, ψωμί της γης, ξεροκόμματο, με κλαρίνα ή σαξόφωνο μόνο...) και με το τμήμα παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων να δίνει την τελική «γεύση» με τραγούδια από τη δημοτική παράδοση.


Και αμέσως μετά: το δείπνο, με τους συνδαιτυμόνες να φτιάχνουν τη δική τους γαστρονομική ιστορία. Το δείπνο (με πιάτα της τοπικής κουζίνας) σερβιρίστηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Την όλη βραδιά «ενορχήστρωσαν» με τον καλύτερο τρόπο η πρόεδρος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου και Ελένη Δημοπούλου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.



*Στην «παράσταση» πήραν μέρος οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια του αφηγηματικού θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Γιώργος Γώγος, Λυδία Κολάτση, Γιώργος Παππάς, Αναστασία Παπάζογλου, Αριέττα Παπαϊωάννου, Ζωή Πλαχούρα, Σωτηρία Τζιούρη. Οι ηθοποιοί: Αθηνά Τσικνιά, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Θανάσης Μιχαηλίδης, και η αφηγήτρια Μαρία Μαχαίρα. Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αφηγηματικού Θεάτρου: Γιάννα Κούλα. Διδασκαλία τραγουδιών: Ειρήνη Δόβα.

Την επιλογή των λογοτεχνικών κειμένων έκαναν: Γιάννης Πάσχος, Φίλιππος Παπανικολάου, Εύη Πίπη. 




Οι φωτογραφίες είναι της Κατερίνας Κούρου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back