Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυθαίρετα: Τη Δευτέρα λήγει η πρώτη φάση δήλωσης

Εικόνα του άρθρου Αυθαίρετα: Τη Δευτέρα λήγει η πρώτη φάση δήλωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2018, 21:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, διασφαλίζουν έκπτωση 20% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη φάση που διαρκεί μέχρι τις 8 Απριλίου 2019, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 10%.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, προβλέπεται περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10%, όταν ο αιτών υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.


ΤΟ ΤΕΕ

Παράλληλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έδωσε στη δημοσιότητα βασικά στοιχεία και ενδιαφέροντα μεγέθη που προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων μηχανικών για τα αυθαίρετα κτίσματα και τα κτίσματα με αυθαιρεσίες. 

Σύμφωνα με αυτά περισσότερα από 1 εκατ. είναι τα αυθαίρετα στην Ελλάδα. Είκοσι πέντε στις εκατό δηλώσεις που καταθέτουν οι μηχανικοί για αυθαίρετα κτίσματα και κτίσματα με αυθαιρεσίες αφορούν ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ τρεις στις δέκα κατατίθενται για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως.

Σημειώνεται δε ότι λόγω της πρόβλεψης του νόμου για μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση (πρόστιμα) στα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν έκδοση αδείας, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν γι’ αυτά, αντιστοιχούν σε ποσοστό 28% των δηλώσεων (και όχι 25%). Το υπόλοιπο ποσοστό (72%) των προστίμων αφορά τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε κτίσματα με οικοδομική άδεια.

Επιπλέον, λόγω της πρόβλεψης του νόμου για πρόστιμα σημαντικά υψηλότερα σε εκτός σχεδίου κτίσματα, στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα περίπου το μισό ποσοστό εξ αυτών να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό ακίνητα εντός.

(Φωτογραφία αρχείου)


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3